Srbija nudi milijun dolara za slobodu košarkaša optuženog u SAD-u

19.02.2009.
u 18:09

Srbijanska je vlada tajno odlučila platiti milijun dolara za slobodu srbijanskog košarkaša Miladina Kovačevića kojeg pravosuđe SAD-a tereti za nanošenje teških ozljeda američkome studentu Bryanu Steinhaueru iz Brooklyna, prenijeli su beogradski elektronički mediji, pozivajući se na pisanje beogradskog lista Borbe.

Po pisanju tog lista, vlada je na prošlotjednoj sjednici odlučila platiti 900 tisuća dolara odštete Steinhaueru te 100 tisuća dolara jamčevine, kako bi se "slučaj Kovačević" prebacio srbijanskom pravosuđu, a odluka je odmah proglašena državnom tajnom.

Ministrica pravosuđa Snežana Malović novinarima nije mogla odgovoriti je li točan podatak da je vlada odlučila platiti milijun dolara za slobodu Miladina Kovačevića, navodeći da je za te podatke mjerodavno ministarstvo vanjskih poslova.

Dodala je da ministarstvo koje ona vodi čini sve ne bi li se omogućilo suđenje Kovačeviću u Srbiji, te je uputila novinare na ministarstvo vanjskih poslova u kojemu nisu bili dostupni za komentar u povodu vijesti lista Borbe. U američkom veleposlanstvu u Beogradu nisu željeli komentirati vijest da je vlada odlučila platiti milijun dolara za Kovačevićevu slobodu.

- Upućujemo vas na srbijansku vladu za pojedinosti bilo kakva razgovora između srbijanske vlade i obitelji Steinhauer. SAD će i dalje tražiti rješenje tog slučaja koje će biti potpuno pravedno - rekla je glasnogovornica veleposlanstva Rian Harris.

Miladin Kovačević je u lipnju 2008. napustio SAD, nekon što je optužen da je mjesec dana prije u baru teško ozlijedio američkoga studenta Bryana Steinhauera iz Brooklyna.

Kovačević, koji je tvrdio da je branio prijateljicu, uhićen je odmah nakon tučnjave i pritvoren mjesec dana, a zatim je pušten uz jamčevinu od sto tisuća dolara, koju su njegovi roditelji platili preko računa srbijanskog konzulata.

Teškoće su nastale kad je, tri dana nakon što je pušten iz pritvora, Kovačević napustio SAD, tako što mu je vicekonzul Igor Milošević pomogao pribaviti novu putovnicu. Kad je stvar stigla u medije, konzul i vicekonzul su suspendirani.

Budući da se odbijao vratiti u SAD, za Kovačevićem je u srpnju 2008. Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

U početku rujna prošle godine pred sudom u Beogradu pokrenut je postupak protiv vicekonzula Miloševića, a Kovačeviću se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Steinhaueru te za poticanje na zloporabu službenog položaja i krivotvorenje isprave.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije