Mašta može svašta

Stabla u filmskoj industriji postaju omiljeni likovi: Znate li koja je vrsta inspirirala popularnog Groota?

Ameri?ki film Guardians of the Galaxy: Vol. 2
/PICTURELUX
02.09.2023.
u 12:00

U magičnom filmskom svijetu gdje i nemoguće postaje moguće, a maštoviti svjetovi stvaraju i priče oživljavaju, stabla su često više od samo prirodnih elemenata. Ona postaju ključni dio priče, dodajući dubinsko značenje, simbolizam, a ponekad čak i elemente nevjerojatne fantastike.

Od zavodljivih šuma vilenjaka do mračnih šuma tajni, stabla u filmskoj industriji nalaze razne načine da privuku našu pažnju i obogate svaku priču i pokažu da su ona puno više od samo pozadinske kulise. Ona su likovi, simboli i emotivni odrazi teme filma koja često imaju puno više za reći od onoga što se na prvi pogled čini.

Možda najpoznatije filmsko stablo je Marvelov junak Groot. Iako Groot zapravo nije stablo već osjećajno, drvetoliko stvorenje iz svemira koje je (u stripovima) vladar Planeta X. Iako je sposoban izgovoriti samo tri riječi ''I am Groot'' (''Ja sam Groot'') radi se o superintelignetnom biću, a inspiriran je drvom Ceiba odnosno Kapak koje je nacionalno stablo Puerto Rica. Ceiba se često spominje u mitologiji domorodačkih kultura, uključujući i narod Taíno koji vjeruje da duše preminulih nastanjuju drvo.

"Guardians of the Galaxy: Vol. 2" (2017) Guardians Of The Galaxy Vol. 2..Groot (voiced by Vin Diesel) (2017) Marvel/Disney Photo: PictureLux/PIXSELL
Foto: /PICTURELUX

Pojavljujući se u knjigama o Harryju Potteru J. K. Rowling i filmovima o Harryju Potteru, čarobna vrba raste u krugu škole za vještičarenje i čarobnjaštvo Hogwarts. Poznata po svojim nasilnim tendencijama, vrba zamahuje svojim granama prema svemu što dotakne dok su njezini udovi prikazani kao ruke koje udaraju ljude koji priđu preblizu. No u stvarnom životu, vrbe su daleko od nasilnih i često simboliziraju tugu. U poeziji se vrbe često povezuju s tugom, kao u Shakespeareovom Hamletu gdje se Ofelija utapa kraj vrbe.

Gospodar prstenova najpoznatije je djelo J. R. R. Tolkeina. Radnja je smještena u izmišljeni svijet Međuzemlja prepun mističnih bića poput hobita, vilenjaka, patuljaka i čarobnjaka, ali i jednog posebnog stabla – Drvobradaš koji pripada rasi Enta, živih odnosno hodajućih stabala, koji su čuvari šuma. Prikazan kao staro, mudro i obrazovano stvorenje, a posebnost je to što Enti mogu hodati, govoriti i pomicati udove kao da su ruke i noge te su opisani  kao vrlo snažni. Smatra se da se da se njego lik  temelji na hrastu ili bukvi, koji su vrlo dugovječna i otporna stabla.

Disneyjev klasik Pocahontas djelomično se temelji na životu istoimene Indijanke, a njezina savjetnica je baka Vrba koja joj govori da uvijek treba slijediti svoje srce. Prikazana je kao drevna i mudra, ima nježan karakter i nudi Pocahontas vodstvo u svim trenutcima. Inače, vrbe imaju različitu simboliku u brojnim kulturama. Simbol je plodnosti i novog života, grančica vrbe se može zasaditi u zemlju i iz nje će na njenom mjestu izrasti novo drvo. Također, vrbe mogu sposobnost rasta i preživljavanja snažno je simbolična i pokazuje kako možemo napredovati čak i u izazovnim uvjetima.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja.

Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo.

Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Foto: VL

Rezolucija Zemlja: Pridruži se

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije