DIPLOMATSKE NAPETOSTI

Japan ispušta radioaktivnu otpadnu vodu u Pacifik, panika i bijes u Kini

SOUTH KOREA-PROTEST-JAPAN'S NUCLEAR WASTEWATER DISCHARGE
Foto: NEWSIS/XINHUA
1/4
24.08.2023.
u 19:51

Japan planira ispustiti 1,3 mil. tona vode s malim količinama radioaktivnog tricija tijekom tri desetljeća

Japan je u četvrtak počeo ispuštati radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, zbog čega je Kina obustavila uvoz sve japanske ribe i drugih proizvoda iz vode.

Operater postrojenja Tokyo Electric Power (TEPCO) objavio je da je počeo ispuštati vodu u Tihi ocean s mjesta ispuštanja na kraju podmorskog tunela udaljenog oko kilometar od obale. Vlada je ispuštanje vode najavila u utorak, piše The Wall Street Journal.

Diplomatske napetosti

U jeku širih diplomatskih napetosti s Tokiom, Kina je pojačala kritike zbog ispuštanja vode. Kineska vlada najavila je kako će u potpunosti obustaviti uvoz vodenih životinja poput ribe i školjki iz Japana. Prethodno je Kina ograničila uvoz japanske hrane samo iz Fukushime i okolnih regija.

Kina je prošle godine preuzela više od petine japanskog vodenog izvoza, što je čini najvećim svjetskim kupcem japanskih morskih plodova. Iz Japana su poručili da kineska ograničenja uvoza nisu ukorijenjena u znanosti i da su u suprotnosti s trendovima u drugim zemljama, poput SAD-a i Europske unije, koji su uklonili ograničenja na uvoz japanske hrane. Južna Koreja zadržala je ograničenja uvoza hrane iz Fukushime i okolnih regija, navodeći kao razlog raširene strahove u javnosti.

POVEZANI ČLANCI:

TEPCO je priopćio da je ispuštanje vode ključni korak prema nastojanju da se postrojenje Fukushima Daiichi očisti i stavi izvan pogona. Upitan na konferenciji za novinare o kineskoj zabrani uvoza, predsjednik TEPCO-a Tomoaki Kobayakawa rekao je:

– Kina je važan trgovinski partner za Japan. Zato joj moramo dati temeljito objašnjenje o sigurnosti. Dodao je kako će TEPCO nadoknaditi štetu onima koji su patili zbog zabrane i raditi na tome da uvjeri Peking da povuče odluku o obustavljanju uvoza. Japan planira ispustiti više od 1,3 milijuna tona vode s malim količinama radioaktivnog tricija tijekom tri desetljeća. Početkom srpnja Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), tijelo Ujedinjenih naroda, dala je zeleno svjetlo tom planu.

Japan i IAEA kažu da su ispuštanja vode s tricijem slična onima koja provode mnoge zemlje koje upravljaju nuklearnim elektranama, uključujući i Kinu, osim što je količina tricija manja od one koju ispuštaju kineska postrojenja. Kini je upitna točnost japanskih podataka koji pokazuju da voda ima minimalne razine radioaktivnih elemenata i da neće utjecati na ljudsko zdravlje.

– Nasilno pokrenuti ispuštanje kontaminirane vode u ocean krajnje je sebičan i neodgovoran čin te predstavlja zanemarivanje globalnog javnog interesa – priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova nedugo nakon objave.

Ponestaje im prostora

TEPCO je objavio kako će prvo ispuštanje trajati 17 uzastopnih dana. U tri daljnja razdoblja planirana do sljedećeg ožujka bit će ispušteno nešto više od 2% trenutačno akumulirane vode. Voda će biti ispuštena u ocean uz sjeveroistočnu obalu Japana u maksimalnoj količini od 500.000 litara na dan, priopćili su.

POVEZANI ČLANCI:

Najavili su i kako će uzeti uzorke vode te na svojoj web stranici objaviti podatke o koncentraciji radioaktivnih tvari u usporedbi s razinama koje za vodu za piće preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Potres i tsunami prekinuli su napajanje nuklearne elektrane Fukushima 11. ožujka 2011., uzrokujući otapanje triju reaktora. Voda korištena za hlađenje jezgri reaktora, kao i kišnica i podzemna voda koja je tekla u postrojenje ili u blizini njega, bili su kontaminirani radioaktivnim tvarima.

TEPCO je pohranio vodu u više od 1000 spremnika u postrojenju, ali kažu da mu ponestaje prostora. Sumnjičavost skupine pacifičkih otočnih država prema ispuštanju vode popustila je u srijedu, kada su primili zaključke IAEA-e o tome kako će ispuštanje vode imati zanemariv utjecaj na ljudsko zdravlje. Međutim, nisu sve države imale jednako stajalište.

U Japanu se lokalni ribari i dalje protive ispuštanju zbog narušavanja ugleda. Japanska je vlada priopćila da je izdvojila 550 milijuna dolara za potporu ribarima i tvrtkama pogođenim ispuštanjem, dok je TEPCO objavio da je potrošio više od 70 milijardi dolara za kompenzaciju štete koju su pojedinci i tvrtke pretrpjeli od nuklearne nesreće 2011. godine.

>> VIDEO Meku pogodila jaka oluja: Hodočasnici se sklanjali s ceste, neke ulice poplavile

Foto: VL

Komentara 3

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:12 25.08.2023.

Japan što prije želi zaboraviti koliko su bili nesposobni i premreženi partijskim interesima. Kada se desio potres katastrofalnih razmjera, srušeni su dalekovodi i nestalo je struje. U atomskoj centrali postojali su uređaji koji omogućavaju još 12 sati napajanja električnom energijom. Pita predsjednik vlade direktora japanskog društva vlasnika elektrane što treba sada raditi, on mu hladno odgovara da on nije stručnjak za atomsku energiju, on je samo direktor kojeg je postavila partija i po struci je ekonomist i ništa ne zna. Ok, zove japanski premijer Japansku agenciju za atomsku energiju. Tamo nalazi drugog partijskog kolegu i pita ga. A ovaj njemu, ja sam financijaš i pojma nemam o atomskoj energiji i o elektranama, znaš i sam kako samo postao čelnik agencije, vlada me postavila. U svojim memoarima je opisao da mu je bilo jako teško. A svaki fizičar bi mu mogao kazati da treba odmah dopremiti helikopterima agregate koji će održati napon za rad sustava hlađenja elektrane kako se ne bi pregrijali reaktori i došlo do eksplozije koja bi odnjela betonsku kapu reaktora. I nisu dopremili agregate.

DU
Deleted user
22:30 24.08.2023.

ako je iaea dala zeleno svjetlo onda se nemamo oko nicega brinuti

ŠČ
Šč
21:02 24.08.2023.

Neće oni to Japanci su pametni ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije