26.04.2018. u 10:12

Pupovac prigodno iz Jasenovca premijeru šalje prijeteće poruke, ali i drži većinu u Saboru tom istom premijeru

Već sada bismo mogli napisati uvodnik, pospremiti ga na godinu dana u ladicu, i objaviti ga u ovo vrijeme iduće godine. Teško da bi išta trebalo prepravljati, a kamoli iznova pisati.

Proljetne ideološke rasprave u Hrvatskoj uvijek su iste. Počinju obilježavanjem tragedije u ustaškom logoru Jasenovcu, a nastavljaju se obljetnicom bleiburške žrtve. Te dvije tragedije sinonim su najvećih povijesnih, pa i ideoloških prijepora u Hrvatskoj. Vječita priča o ustašama i partizanima koja se preko kostiju ubijenih žrtava, nažalost, prelama već godinama. Ni Plenkovićeva komisija za prošlost, kao što se i očekivalo, nije pridonijela smirivanju tenzija.

Dapače, pomogla je antagonizaciji, pa je ove godine pijetet jasenovačkim žrtvama odavan u čak četiri odvojene kolone. Za premijerom i komisijama povela se i predsjednica RH koja bi osnovala hrvatsko-srpsko-međunarodnu komisiju koja bi istražila istinu o Jasenovcu. Hrvati, zaista, nemaju pametnijeg posla nego osnivati razna povjerenstva, komisije... koje će čeprkati po povijesti i na kraju, zapravo, ništa konkretno zaključiti. Jer, nažalost, kada je o Jasenovcu riječ, nije stvar u povijesti nego u političkim manipulacijama srpske strane koja na tragediji Jasenovca, pumpajući brojke ubijenih Srba, Roma i Židova do stotina tisuća, ostrašćuje srpsku javnost i gradi svoju poziciju. Pa, Srbija je čak spremna ugroziti svoj ulazak u EU, do kojeg joj očito i nije stalo, kako bi optuživala Hrvatsku da je zapravo Hrvati bojkotiraju na putu za EU. Kako drukčije objasniti da je vrh srbijanske politike, zapravo, benevolentan prema divljanju radikala Šešelja. Jer njegove postupke za posjeta hrvatske delegacije Beogradu nisu jasno osudili nego, zapravo, relativizirali.

Pa, čemu onda prizivati komisije u kojima ćemo se sa Srbima dogovarati o broju ubijenih u Jasenovcu? Koliko je licemjerja i u hrvatskoj politici svjedoči pak M. Pupovac koji prigodno iz Jasenovca premijeru šalje prijeteće poruke o upotrebi pozdrava “ZDS”, ali i drži većinu u Saboru tom istom premijeru...

Komentara 12

GU
Gustirna
11:16 26.04.2018.

Ubrzo kada ispliva istina o ustaskom jasenovcu vise nece biti niti jedne kolone...vec samo kolona hrvata koja komemorira stotinama tisuca pobijenih hrvata u antifasisticko cetnickom jasenovcu...procitajte dokumente koje je leljak objavio i hrvatskom tjedniku o kojima drugi mediji sute braneci komunusticko cetnicko cionisticku laz...

AL
alf
12:27 26.04.2018.

Samo na osnovu istinitih dokumenata se moze saznati istina. Zasto i kako su ti dokumenti stigli u Beograd? Jeli i to " poklonio " Racan da se ulize Milosevicu? I danas nam ti u SDP govore da je Racan tajj koji je stvorio Hrvatsku. Stvorio ju je predajom naoruzanja teritorijalne obrane ravno u ruke cetnickoj JNA. I za to nitko nije odgovarao.

BA
bakulušić
11:44 26.04.2018.

Istina o Jasenovcu nije čaprkanje po prošlosti nego krucijalno pitanje koje Hrvatska mora što prije riješiti. Zbog hrvatske budućnosti i zbog hrvatskog ugleda u svijetu. Omča koju su nam stavili oko vrata pa Srbija i domaći "antifašisti" zatežu prema vlastitim potrebama, mora biti uklonjena. I to na ozbiljan, stručan i znanstven način. Ne smije nam se ponoviti lakrdija koju nam je priredilo Kusićevo tužno Vijeće za suočavanje sa tužnom prošlošću gdje su oni, kojima Hrvatska nije ni u primisli a kamo li u mislima, glancali zvijezdu petokraku, zanemarujući zlo koje je donijela i koje je pod njom i u ime nje počinjeno. Mora to biti ozbiljan posao ozbiljnih ljudi koji će nas izvući iz živog blata. Ako nam je do Hrvatske i hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije