Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atentat na Roberta Fica

Stanje slovačkog premijera i dalje ozbiljno, napadač (71) priznao krivicu pred sudom

Juraj C., suspect in attack on Slovak PM Fico, is transferred by police to a Special Court for his hearing, in Pezinok
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/6
18.05.2024.
u 14:40

Osumnjičeni je tijekom dana doveden u Specijalizirani kazneni sud u gradu Pežinoku, uz posebne mjere sigurnosti, a u prostorije suda nisu mogli ući ni novinari ni javnost

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno, no i dalje je ozbiljno, rekao je u subotu slovački ministar zdravstva. Zamjenik slovačkog premijera je kazao da nije izgledan premještaj u Bratislavu premijera Fica iz male gradske bolnice nedaleko od mjesta gdje je iz neposredne blizine u srijedu ranjen vatrenim oružjem.

Potpredsjednik vlade Robert Kalinak novinarima je ispred bolnice u kojoj se Fico liječi kazao da nije bilo potrebe za formalnim preuzimanjem Ficovih službenih dužnosti te da je s premijerom ostvarena određena komunikacija.

Fico je u petak podvrgnut dvosatnome operativnom zahvatu koji povećava nade u njegov oporavak. Napad na slovačkog premijera šokirao je i potresao cijelu Europu te je izazvao zabrinutost zbog polarizirane političke situacije u zemlji u kojoj živi 5,4 milijuna stanovnika.

 

GALERIJA Osumnjičeni za napad na slovačkog premijera Roberta Fica odveden na saslušanje na sud
Juraj C., suspect in attack on Slovak PM Fico, is transferred by police to a Special Court for his hearing, in Pezinok
1/6

Za pokušaj ubojstva slovačka je policija optužila muškarca kojega su tužitelji identificirali kao Juraja Cintulu. Lokalni su mediji izvijestili da je riječ o 71-godišnjem bivšem zaštitaru koji je radio u trgovačkom centru i autoru triju zbirki poezije. Osumnjičeni za napad slovačkog premijera priznao je u subotu krivicu pred sudom. Kako prenose slovački mediji, Cintula je tijekom dana doveden u Specijalizirani kazneni sud u gradu Pežinoku, uz posebne mjere sigurnosti, a u prostorije suda nisu mogli ući ni novinari ni javnost.

Cinutla je u srijedu, nakon sjednice vlade, više puta pucao u premijera i teško ga ranio. Po riječima glasnogovornice suda, tužitelj traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bijega kao i zbog rizika od ponavljanja kaznenog djela.

Cintula, koji je uhićen odmah nakon napada, suočava se s optužbom za pokušaj ubojstva iz osvete prvog stupnja, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. Po riječima slovačkih dužnosnika napad je bio politički motiviran. Cintula je navodno sudjelovao u nekoliko antivladinih prosvjeda, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

 

VIDEO Slovački premijer Fico prevezen je helikopterom u bolnicu nakon pucnjave

Komentara 2

SE
Serengeti
17:20 18.05.2024.

Ovi proukrajinci nisu normalni. Samo bi ratovali i ubijali.

PO
poluprovokator
15:29 18.05.2024.

Kada političari počnu raditi u najboljem interesu domovine i građana neće im trebati blindirani auti, pancirke i specijalci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije