UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA

Stiže bolji sustav predviđanja ekstremnih suša, požara...

Zbog suša tijekom ljetnih mjeseci djelomično je presušilo Ramsko jezero
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/14
06.06.2024.
u 18:33

Cilj je uspostaviti prognozu na više vremenskih skala koja će biti integrirana u nacionalne okvire.

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu predstavljen je EU projekt Clim4Cast, prognostički alati za ublažavanje združenih posljedica suše, toplinskih valova i požara na području središnje Europe. Riječ je o projektu koji se odvija u sklopu transnacionalne suradnje i u njemu sudjeluje sedam zemalja. Cilj je razviti sveobuhvatan sustav praćenja, prognoziranja i podizanja svijesti o učincima ovih ekstremnih vremenskih događaja. Kako se moglo zaključiti slušajući predavanja stručnjaka uključenih u projekt, cilj je razviti i uspostaviti u svakoj od sedam zemalja prognozu na više vremenskih skala koja će biti integrirana u postojeće nacionalne okvire.

Također će se procjenjivati i utjecaj klimatskih promjena na pojavu suša, toplinskih valova i požara. Ti će rezultati biti dio strategije za povećanje svijesti o vezi klimatskih promjena i tri ekstremna događaja, a posebno za uspostavljanje odgovarajućih mehanizama odgovora na njih.

Rezultati ovog projekta poslužit će kao sustav ranog upozoravanja koji mogu koristiti različiti dionici. Kako je rekao dr. sc. Ivan Guettler, ravnatelj DHMZ-a, cilj je projekta, u kojem sudjeluju Poljska, Češka, Austrija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Njemačka, razvijati sustav za predviđanje i odgovor na DHF događaje (droughts, heatwaves and fires), što je i u svijetu rijetkost. Posebno je u predavanjima apostrofirana suša koju je najteže prognozirati pa tako i na nju odgovoriti. - Očito je kako su ovakvi sustavi prognoze i ranog upozorenja jedna od važnih metoda prilagodbe i borbe protiv klimatskih promjena, kazao je Guettler. Možemo se pohvaliti i mi, jer je u sklopu projekta bilo potrebno odabrati jedan nacionalni medij kroz čija bi se izvješća prikupljali relevantni podaci o učincima i prekograničnim ekstremima DHF događaja, a to je bio upravo Večernji list pa je i na taj način vredovan rad naših kolega u takvim situacijama. - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) igra važnu ulogu u ovom projektu kao glavni partner iz Hrvatske uz pridružene partnere Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. U transnacionalnom projektu Clim4Cast DHMZ će primijeniti svoje stručne kapacitete za razvoj prognostičkih alata i unaprjeđivanje sustava ranog upozoravanja na ekstremne klimatske događaje, rekla je voditeljica projekta Clim4Cast za Hrvatsku, dr. sc. Ksenija Cindrić Kalin. Dr. sc. Mislav Anić, voditelj službe za agrometeorologiju DHMZ-a u svom izlaganju o utjecaju klimatskih promjena na opasnost od požara raslinja rekao je kako uslijed klimatskih promjena došlo je do produljenja vrućih i sušnih razdoblja što je rezultiralo povećanjem opasnosti od požara raslinja tijekom požarne sezone koja traje od lipnja do rujna. - Prema klimatskim projekcijama očekuje se nastavak takvih trendova što može rezultirati učestalijim i intenzivnijim požarima u Republici Hrvatskoj u budućnosti, rekao je.  Projekt je vrijedan 1,913.954 eura, a planirana sredstva za DHMZ su 151.778 eura.

VEZANI ČLANCI: 

 

Možemo se pohvaliti i mi jer je u sklopu projekta bilo potrebno odabrati jedan nacionalni medij kroz čija bi se izvješća prikupljali relevantni podaci o učincima i prekograničnim ekstremima, a to je bio upravo Večernji list. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: Večernji list

>>> FOTO U Indiji se 'peku' na 52 stupnja: Ljudi na granici izdržljivosti, učenici gube svijest

Zbog suša tijekom ljetnih mjeseci djelomično je presušilo Ramsko jezero
1/33
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije