PROMJENA VREMENA

Stiže nam pravo osvježenje: Najavljena kiša s grmljavinom, dvije regije pod alarmom

Foto: DHMZ/PIXSELL
1/7
05.09.2024.
u 23:41

U petak, očekujemo promjenjivo vrijeme s mogućnošću kiše i grmljavine, osobito tijekom noći i prijepodneva. U nekim područjima moguća su i nevremena, uz jugo i buru.

Prema najnovijim meteorološkim podacima, nad Hrvatskom se proteže vrlo topao zrak, no s povećanom nestabilnošću. Na rubu fronte dolazi sve više vlage, dok u višim slojevima atmosfere dolazi do prolazne jače ciklonalne aktivnosti. Ove promjene uvjetovat će značajne promjene u vremenskim uvjetima tijekom nadolazećeg vikenda.

U petak, očekujemo promjenjivo vrijeme s mogućnošću kiše i grmljavine, osobito tijekom noći i prijepodneva. U nekim područjima moguća su i nevremena, uz jugo i buru. U drugom dijelu dana, vremenske prilike trebale bi se postupno stabilizirati.

Na istoku Hrvatske, petak donosi promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim sunčanim razdobljima. Mjestimična kiša može se pojaviti u noći i ujutro, dok popodne donosi lokalne pljuskove s grmljavinom, koji bi mogli biti intenzivniji. Vjetar će većinom biti slab do umjeren, sjeverozapadni ili sjeverni, a temperature će se kretati između 28 i 31 °C. U središnjoj Hrvatskoj, temperature će se kretati između 26 i 28 °C, dok će jutarnje temperature biti od 16 do 19 °C. Oblaci će dominirati u prvom dijelu dana, uz mogućnost kiše tijekom noći i jutra. Popodne će biti sunčanije, ali još uvijek s mogućnošću mjestimičnih pljuskova.

Foto: DHMZ

Gorska Hrvatska i sjeverni Jadran očekuju povremenu kišu i moguće jače pljuskove. Oblaka će biti manje u drugom dijelu dana. Na moru će puhati jugo, uz prolaznu buru i sjeverozapadnjak tijekom noći i jutra. Temperature će danju biti između 25 i 28 °C na obali i otocima, te između 21 i 25 °C u Lici i Gorskom kotaru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, temperature će se kretati između 27 i 29 °C. Očekuje se promjenjiva naoblaka s povremenom kišom, a lokalno su moguća jača nevremena s obilnijim oborinama i olujnim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Jugo će, koje će biti još jako, oslabiti prema kraju dana. U krajnjem jugu Hrvatske, noć i prijepodne donose izraženije lokalne pljuskove, dok će poslijepodne biti sunčanije s temperaturama između 27 i 29 °C. Za kininsku i splitsku regiju upaljen je narančasti meteoalarm, što označava opasno vrijeme. Za ostatak Hrvatske osim Zagrebačke regije, u kojoj nije upaljen alarm, na snazi je žuti meteoalarm, koji označava potencijalno opasno vrijeme. 

Foto: DHMZ

Vikend će započeti sunčano u unutrašnjosti zemlje, uz moguću jutarnju maglu. U nedjelju, očekuje se novo naoblačenje i kiša koja će se nastaviti i u ponedjeljak, koji će biti oblačan i manje topao. Na Jadranu, subota donosi obilje sunčanog vremena, dok će u nedjelju doći do porasta naoblake i kiše, osobito u sjevernim dijelovima, koja će se navečer i tijekom ponedjeljka proširiti na ostatak obale. Početkom tjedna, očekuje se jače jugo i pad temperature.

>>> FOTO Apokaliptični prozori u Slavoniji: Rijeka koja je nekada napajala polja, sada je samo suho korito bez života

1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije