VREMENSKA PROGNOZA

Stiže vrhunac toplinskog vala, izdana upozorenja: Evo kada se očekuje nešto svježiji zrak

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL/DHMZ
1/3
20.06.2024.
u 21:03

Crveno upozorenje, koje vrijeme opisuje kao izuzetno opasno, izdano je zbog toplinskog vala za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju

Prvi ovogodišnji toplinski val u petak će dosegnuti vrhunac. Ponegdje su, kako navodi HRT, već danas oboreni rekordi za lipanj. Primjerice, na splitskom području izmjerena je temperatura iznad 38,9°C. Već od subote slijedi pad temperatura, a postoji i mogućnost da će biti kiše te grmljavinskog nevremena. 

"Polako će stizati nešto svježi zrak, promijenit će se i zračna masa. S time onda treba računati uz više vlage i ovako vruće vremenske prilike, može biti lokalno i nevremena. Za sad su naznake uglavnom za sjeverne krajeve Hrvatske", kazala je prognostičarka Kristina Klemenčić Novinc. Nad Hrvatskom je i velika količina saharskog pijeska, a prognostičarka je kazala: "Još će sutra jačati dotok saharskog pijeska, a zatim s promjenom te zračne mase polako će stizati svježi i čisti zrak, a pijesak će nastaviti dalje na istok".

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za sutra niz upozorenja zbog iznimno visoke temperature, ali i zbog grmljavinskog nevremena. Crveno upozorenje, koje vrijeme opisuje kao izuzetno opasno, izdano je zbog toplinskog vala za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. 

VEZANI ČLANCI:

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", istaknuo je DHMZ.  

Zbog velikih vrućina, DHMZ je izdao narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju. Uz to, upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za zagrebačku i karlovačku regiju. 

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju. 

 

GALERIJA Toplinski val pogodio Dalmaciju: Građani i turisti spas traže na obližnjim plažama i fontanama
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije