Skup u kini

Stjepan Mesić: Žao mi je što smo zanemarili veze s Kinom

Stjepan Mesić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.06.2015.
u 23:30

Mogli bismo malo smanjiti naše posade u zemljama EU i pojačati ih tamo gdje nas čeka sigurno tržište, zaključio je Mesić

Gospodarski forum u Ningbou, višemilijunskom gradu na jugoistoku Kine, okupio je predstavnike 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe, među njima i Hrvatske, koju zastupaju zamjenici ministara turizma i gospodarstva Daglas Koraca i Alen Leverić, ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

– Kina želi suradnju sa svih 16 zemalja, no da bismo bili ozbiljan faktor na tržištu, i mi moramo surađivati među sobom – kazao je Mesić, dodavši da mu je žao što smo zapustili suradnju s Kinom, koja ulaže velike napore da uđe u ovaj europski prostor.

– Prije svega trebalo bi nešto učiniti da dobijemo tripartitni sporazum između Kine, Mađarske i Hrvatske za gradnju brze željezničke pruge Rijeka – Zagreb – Budimpešta. Ona bi puno značila za ulazak kineske robe koje bi stizala šest dana prije nego da putuje preko Amsterdama i Hamburga, no značila bi puno i za nas, za izvoz naše robe na kinesko tržište, u što treba uložiti velik politički napor da se potpiše takav ugovor koji bi Kina bila spremna financirati – kazao je Mesić, koji je stigao kao posebni gost ovogodišnjeg EXPO-a u Nangbou, gdje će danas svečano otvoriti hrvatski paviljon.

– Kina je jedna od najbrže rastućih privreda u svijetu i mi to trebamo iskoristiti. Orijentirali samo se na Europsku uniju, a ne smijemo zaboraviti druga tržišta, poput Kine, Koreje ili Kazahstana. Mogli bismo malo smanjiti naše posade u zemljama EU i pojačati ih tamo gdje nas čeka sigurno tržište – zaključio je Mesić.

>>Mesić otkrio 'iz kojeg je društva' stiglo pismo s bijelim prahom u njegov ured

>>Mesić u Kumrovcu: Borit ćemo se svim sredstvima protiv revizionista

Komentara 36

I0
ivica_01
00:03 09.06.2015.

ben te kinez

Avatar AG
AG
00:06 09.06.2015.

Veleizdajnik!

ST
stric5
00:23 09.06.2015.

...veleveleizdajnik..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije