predsjednik sad-a

Što Biden želi postići posjetom Izraelu? 'Prenosi poruku iza zatvorenih vrata'

U.S. President Biden visits Israel amid the ongoing conflict between Israel and Hamas
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/4
18.10.2023.
u 13:30

Biden, inače, posjećuje Izrael već 50 godina, a Netanyahua poznaje 40 godina te njihov odnos upućuje kao „iskren“. To će, smatraju analitičari, omogućiti snažniju razmjenu mišljenja od onih koje mogu podijeliti lideri koji nemaju takvu međusobnu osobnu povijest

Za američkog predsjednika pojavljivanje u ratnoj zoni izuzetan je potez, piše BBC koji podsjeća kako je putovanje Joea Bidena na Bliski istok uvijek bilo kockanje s visokim ulozima. No, sada leti u još nestabilniju situaciju, nakon bombaškog napada na bolnicu u Gazi za koji se smatra da je ubio stotine Palestinaca. Hamas je za to okrivio izraelski zračni napad, ali Izrael je rekao da je eksploziju u bolnici Al Ahli izazvala neispravna raketa koju je ispalio Palestinski islamski džihad.

Biden se planirao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu i arapskim čelnicima u Jordanu. Ali neposredno prije nego što je Air Force One poletio iz zračne baze Andrews, summit u Ammanu iznenada je otkazan. Abas je najavio još sinoć da otkazuje susret, nakon bombardiranja bolnice.

Predsjednik Biden sigurno je želio izgledati kao „pošten posrednik“ koji posluje s obje strane na Bliskom istoku, ali se sada suočava s neugodnošću da mu čelnici Jordana, Egipta i Palestinske vlasti kažu da nemaju povjerenja u njegovu sposobnost da prekine nasilje, za koje kažu da je u suprotnosti s međunarodnim pravom. "Biden vjeruje da ovdje ima moralni autoritet", rekao je Thomas R. Nides, koji je bio Bidenov veleposlanik u Izraelu dok nije podnio ostavku tijekom ljeta. “On je stao u obranu države Izrael. On vjeruje da su u pravu što demontiraju Hamas. Ali želi pokazati i da se zalaže za čovječanstvo.”

No, nema sumnje na čijoj je strani Biden kada je u pitanju sukob između Izraela i Hamasa. On je opisao napade Hamasa na Izrael 7. listopada - u kojima je poginulo više od 1400 Izraelaca - kao "čisto zlo" i rekao da zemlja ima pravo i dužnost braniti se. Ovaj, na brzinu organiziran, posjet osmišljen je kako bi dodatno pokazao čvrstu solidarnost Amerike sa židovskom državom. Ali ipak mora uravnotežiti svoju potporu izraelskom cilju uništenja Hamasa sa svojom zabrinutošću zbog civilne i humanitarne cijene tog cilja.

POVEZANI ČLANCI:

I dok je javno upozoravao na nužnost djelovanja po "ratnim pravilima", poruka koju prenosi iza zatvorenih vrata mogla bi biti oštrija, piše BBC. Biden je svjestan da bi se raspoloženje globalne javnosti moglo brzo promijeniti, a podrška Izraelu mogla bi nestati kada bi ga preplavile slike palestinskih žrtava i patnje.

Također postoji vrlo realna bojazan da što je napad na Gazu brutalniji, veća je šansa da bi mogao izazvati širi sukob u regiji u koji će se uključiti i druge zemlje. Sinoćnji napad na bolnicu je znatno povećao te šanse, sudeći po reakcijama arapskih država. Predsjednik Biden je desetljećima bio jedan od političara koji je najotvorenije podržavao Izrael, rekavši 1986. da bi "da nije bilo Izraela, Sjedinjene Američke Države morale izmisliti Izrael kako bi zaštitile svoje interese u regiji".

Biden, inače, posjećuje Izrael već 50 godina, a Netanyahua poznaje 40 godina te njihov odnos upućuje kao „iskren“. To će, smatraju analitičari, omogućiti snažniju razmjenu mišljenja od onih koje mogu podijeliti lideri koji nemaju takvu međusobnu osobnu povijest. Analitičari tvrde kako Biden ima jasne ideje o tome što vjeruje da bi se trebalo, a što ne bi trebalo sljedeće dogoditi. Smatra da bi bila greška da Izrael okupira Gazu. Rekao je da treba postojati palestinska vlast i put prema palestinskoj državi, iako godinama nije bilo napretka prema palestinskoj državnosti. Te će sigurno htjeti izvršiti najveći mogući pritisak na Izrael da pažljivije djeluje u Gazi i da okonča sukob što je prije moguće.

VIDEO Joe Biden stigao u Izrael

Komentara 19

Avatar plajvaz
plajvaz
14:06 18.10.2023.

Joe ne zna gdje je stigao.

SE
Serđo23
14:11 18.10.2023.

Joe pitao stjuardesu da li su stigli na Havaje !?

Avatar Fiume
Fiume
14:01 18.10.2023.

Spreman je Bajdo poslati svog sina da se bori. Čim pobjede u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije