PRVI DOLAZAK U HRVATSKU

Što će Plenković i Zelenski potpisati u Dubrovniku? Donosimo detalje summita

Kijev: Andrej Plenković i Volodimir Zelenski nakon sastanka obratili se medijima
Foto: Vlada RH/PIXSELL
1/4
08.10.2024.
u 12:10

Summit u Dubrovniku okuplja do sada najveći broj zemalja jugoistočne Europe za istim stolom s predsjednikom Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski stiže u srijedu u Dubrovnik, gdje će sudjelovati na summitu koji Hrvatska, odnosno premijer Andrej Plenković kao domaćin, organizira u formatu u kojem su predstavljene sve zemlje jugoistočne Europe i Ukrajina. Točna lokacija i satnica se, prema sigurnosnim pravilima organizacije ovakvog summita, drži kao podatak koji nije za javnu objavu, premda je u nekim medijima objavljena lokacija, jedan luksuzni dubrovački hotel. Zbog neovlaštenog objavljivanja mjesta radnje jutros, kako neslužbeno doznajemo, vlada nezadovoljstvo među organizatorima summita s hrvatske, ali i s ukrajinske i još pokoje strane. 

Na summitu se očekuje usvajanje Dubrovačke deklaracije, koja se još usuglašava u posljednjim detaljima, a čiji su glavni elementi osuda ruske agresije, potpora suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, podrška mirovnom planu predsjednika Zelenskog, kao i podrška europskom putu Ukrajine... Ovo je treći summit u formatu Ukrajina – Balkan.

Prvi je bio u Ateni 2021., drugi u Tirani u veljači 2024. godine. Nakon tri posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Kijevu, ovo je prvi put da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjećuje Hrvatsku. Prema neslužbenim izvorima iz hrvatske Vlade, Zelenski je predložio Plenkoviću da Hrvatska bude domaćin takvog summita prije otprilike šest mjeseci, kad je Zelenski telefonski nazvao Plenkovića da mu čestita na pobjedi na parlamentarnim izborima. Na summitu u Dubrovniku sudjeluju predstavnici 14 zemalja.

POVEZANI ČLANCI:

Osim predsjednika Ukrajine i premijera Hrvatske, sudjeluju i predsjednica Slovenije Nataša Pirc, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Grčke Kiriakos Micotakis, premijer Bugarske Dimitar Glavčev, premijer Albanije Edi Rama, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, ministar vanjskih poslova Moldavije Mihai Popsoi, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić i ministrica vanjskih poslova Rumunjske Luminita Odobescu. Tu je i neizbježna potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne dolazi na summit u Dubrovnik, premda je sudjelovao na prethodnom takvom summitu u Tirani. Ipak, summit u Dubrovniku okuplja dosad najveći broj zemalja jugoistočne Europe za istim stolom s predsjednikom Ukrajine: na prethodna dva summita neke države nisu bile zastupljene. Prije samog početka summita premijer Plenković i predsjednik Zelenski imat će bilateralni sastanak i potpisat će sporazum o suradnji između dviju država. Taj sporazum obuhvaća i suradnju u području razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, nešto s čime Hrvatska ima iskustva, koje nastoji prenijeti Ukrajini. 

>> FOTOGALERIJA Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Kijev: Andrej Plenković i Volodimir Zelenski nakon sastanka obratili se medijima
1/26

Komentara 40

TM
trade_mark
12:19 08.10.2024.

AP će ponuditi ekspertizu u borbi protiv korupcije i kriminala. hahahahaha

PA
pajper
12:34 08.10.2024.

Što će Plenković i Zelenski potpisati u Dubrovniku?..Narode Jugozapadne Europe...U Boj.U Boj...za Ukrajinu...Polako ali sigurno priblizavamo se i toj temi..

GA
Gastarbeiter2
13:09 08.10.2024.

Kako se nisu dosjetili da formiraju počasnu satniju od ukrajinskih vojnih obveznika koji se trenutno (treća godina) nalaze na "odmoru" kod nas? Ali....hrvatski porezni obveznik može puno izdržati a da ništa ne kaže, a još manje da poduzme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije