VREMENSKA PROGNOZA

Za cijelu Hrvatsku upaljen meteoalarm. Evo kada će vrućine malo popustiti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/DHMZ
1/5
25.08.2024.
u 09:40

U drugom dijelu ponedjeljka mjestimice je moguć pljusak s grmljavinom, uglavnom u Lici i Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Dalmacije

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano. Vjetar će biti uglavnom slab, poslijepodne ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, prema kraju dana na sjeveru bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 32 do 37 °C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Za danas je izdan niz upozorenja zbog toplinskog vala i vjetra. Narančasto upozorenje zbog toplinskog vala izdano je za osječku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju, dok je žuto izdano za zagrebačku, karlovačku, gospićku i kninsku. Što se tiče vjetra, izdana su žuta upozorenja za riječku regiju, velebitski kanal te srednju Dalmaciju. 

"Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", navodi DHMZ zbog iznimno visokim temperatura. 

VEZANI ČLANCI:

Vrijeme će u ponedjeljak biti pretežno, a u unutrašnjosti ponegdje djelomice sunčano. U drugom dijelu dana mjestimice je moguć pljusak s grmljavinom, uglavnom u Lici i Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati bura, ponegdje s jakim i olujnim udarima, uglavnom podno Velebita, a popodne na jugu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura bit će od 15 do 20, na Jadranu između 22 i 27 °C. Najviša dnevna temperatura od 26 do 31, na Jadranu te na istoku između 31 i 35 °C.

Foto: DHMZ

"Početkom novog tjedna vrućina će malo popustiti. Prolazno više oblaka stizat će potkraj ponedjeljka i u utorak, kad će mjestimice padati kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Još pokojeg poslijepodnevnog pljuska u srijedu može biti u gorskoj Hrvatskoj. Umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar u utorak će slabjeti. Na Jadranu će zapuhati bura, umjerena do jaka, na udare podno Velebita i olujna, koja će od utorka biti u slabljenju te u srijedu okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutra će u većini krajeva biti vrlo topla, ali dnevna vrućina bit će manje izražena. Prevladavat će sunčano, samo u utorak, uglavnom u Dalmaciji, povremeno više oblaka uz mogućnost pokojeg kratkotrajnog pljuska", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije