Istraživanje Nove TV

Evo što građani misle o Vladi Tihomira Oreškovića

tihomir orešković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
24.01.2016.
u 19:40

Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63 % birača, a nezadovoljno njih 32 %, dok ne zna njih 5 %

Što Hrvatska misli o novoj Vladi, premijeru i tko će biti glavni u Banskim dvorima pokazuje najnovije istraživanje Dnevnika NOVE TV.

O VLADI POZITIVNO

Premijer je predstavio Vladu, a građani su prema informacijama koje imaju većinom zadovoljni točnije njih 51 % je zadovoljno. Nezadovoljno je njih 40 %, a ne zna 9 %.  Očekivano zadovoljstvo je izraženo kod birača Domoljubne koalicije i Mosta.

HRVATSKA SVE ZADOVOLJNIJA PREMIJEROM

Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63 % birača a nezadovoljno njih 32 %, dok ne zna njih 5 %. I to je porast u odnosu na 29.12. kada je  mandatarom bilo zadovoljno njih 56 %, a nezadovoljno njih 34 % dok  11 % njih nije znalo.

OREŠKOVIĆ BOLJI OD MILANOVIĆA

Premijer Orešković  bit će bolji od prethodnika, to misli  53 % ispitanika, a da će biti podjednaki misli njih 25 %. Njih 17 % misli da će premijer biti lošiji. Ne zna, njih 6 %. 

VEĆINA SMATRA: KARAMARKO JE SASTAVIO VLADU 

No većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao Tomislav Karamarko, točnije njih 46 %, da je premijer odlučivao misli 19 %, a Božo Petrov njih 10 %. Da su sva trojica odlučivala misli 12 %, a da je to netko treći misli 3 % dok 10 % ne zna. Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33 %, a birači MOSTA misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50 %, te 66 % birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40 %, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

U  BANSKIM DVORIMA KLJUČNU ULOGU IMAT ĆE – TOMISLAV KARAMARKO 

Završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imat će Tomislav Karamarko i to misli 48 % birača, da će to biti premijer misli 29 % birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji to misli  8 % birača. Da će sva trojica donositi odluke misli 11 % birača, a netko drugi samo 1 %.  Ne zna pak 3 % birača. 
44 % birača HDZ-a misli da će Oreškovićeva biti zadnja , no 51 % birača Mosta misli da će Karamarkova riječ biti presudna. Dok samo 8 % MOST-ovih birača misli da će Božo Petrov imati završnu riječ. 

PRIČALI O REFORMAMA, A VLADA ĆE IPAK BITI REFORMSKA

Većina građana misli da će Vlada ipak biti reformska i da će ono o čemu su  pričali i provesti. To misli njih 56 %, dok njih 40 % ne misli da će biti reformska. Ne zna njih 4 %. HDZ-ovi birači većinom misle da će biti reformska, a zanimljivo je, iako su pričali i nametnuli reforme, 59 % birača MOST-a misli da će vlada i biti reformska.  Ali ima i njih 40 % koji misle da to neće biti tako. 

KOALICIJA I VLADA ODRADIT ĆE 4 GODINE

Većina je uvjerenja  da će ova koalicija, pa time i vlada, odraditi mandat  od 4 godine. To misli 69 % birača, a da će se raspasti prije, misli 28 % birača. Ne zna njih 3 %. Još 29.12. u opstanak vlade od 4 godine vjerovalo je 64 % birača, a da će se raspasti prije, mislilo je  31 % birača.  Nije znalo njih 5 %.

Istraživanje je provedeno na 601 punoljetnom građaninu RH , u vremenskom razdoblju 22.1.-23.1.2016. Statistička pogreška je +/- 4 posto. 

>>Mi smo stali uz premijera Oreškovića, a ne uz HDZ i Most

>>Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti. Orešković: Idemo raditi

Komentara 28

DU
Deleted user
21:18 24.01.2016.

Što ima netko misliti o Vladi - kad ona još nije ni imala jedan radni dan, a premijer ide u rubriku Deus ex machina, odnosno kako bi rekli u Sj. Americi "upao kroz dimnjak"!? Jedno je ipak izvjesno - ponavlja se stara loša navada prošle garniture da ministri "gare" intervjue i japajakanja za sve medijske kuće i novine koje im podmetnu mikrofone pod ustašca i vjerojatno će i ova garnitura krenuti žestokim ritmom 1 intervju/dan, kao i netom prohujala. Analizira se koliko se koji igrao Lego kockama u djetinjstvu, mama premijera već dala XXL intervju itd. itd. I onda, kad se primakne kraj mandata, što je napravljeno -e skoro ništa nije ostvareno (usp. Plan 21), ali ih tražilica izlistava na par tisuća mjesta gdje su što kazali... Silenzio stampa! To mora premijer svima nametnuti, na kraju prve godine eventualno malo "pripustiti" im novinare. Ovako, od silnih govorancija i faraonske drže (npr. Reiner), neće stići ni do vrata ureda jer ih novinari presreću već kad napuštaju državne limuzine.

NO
novalastavica
22:07 24.01.2016.

Dokad vise slusati sdp ankete i njihove anketare

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:31 24.01.2016.

Pa Srbi nikad nisu ni volili Hrvate.Novoj Vladi svako dobro i puno uspjeha u njihovu mandatu da nam svima bude bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije