RAZMJERI NA LJEVICI

Što je točkasta koalicija - Možemo! s poznatim imenima preferencijalno 'napada' SDP-ove kandidate?

Zagreb: Konferencija za medije stranke Možemo!
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/11
18.03.2024.
u 13:19

Hoće li do svega doći ovisi, kako doznajemo, ponajprije o kompromisu između SDP-a i Možemo!, ali i o procijeni prije svega Vučetića i Marcelića.

Možemo! ne želi s SDP-om predizbornu koaliciju, a točkasta u koalicija u četiri izborne jedinice? Za Možemo! to može. O čemu je riječ? Možemo! u tim jedinicama nema svoju stranačku bazu, ali jasno je da na točkastu koaliciju ne pristaju isključivo da se ne bi raspršili lijevi i zeleni glasovi, a sve u namjeri da zajedno s SDP-om, Centrom sruše HDZ. Stranka Možemo! kako doznajemo ipak i u tim jedinicama željela je privoljeti pa ponuditi, možda ne svoje stranačke ljude, ali svakako one koji podržavaju njihovu politiku, a baš poput njih s SDP-om formalno ne žele.

Primjer je deveta izborna jedinica. Iako su javno gotovo svi zakopčani do grla, u kuloarima se čuju imena koja su bila i navodno još želja ekipe koja vlada metropolom. Prvi na listi želja Možemo! bio je, kako se čuje, predsjednik zadarskog gradskog vijeća, dr. filozofije i nezavisni Marko Vučetić. On je u natjecanju za zadarskog gradonačelnika imao podršku SDP-a i Akcije mladih, osvojio je 11.000 glasova i tijesno izgubio u natjecanju za zadarskog gradonačelnika od HDZ-ovog kandidata . Drugi na listi želja Možemo! je kako doznajemo bio još jedan zadarski sveučilišni profesor i politički analitičar Sven Marcelić.

Ni on nije u SDP-u, ali ne libi se u analizi kritizirati aktualnu državnu i lokalnu vlast. Ali… Nešto se pita i SDP i njihove apetite oko pozicioniranja na zajedničkoj listi. Naime, u SDP je zasada jedino izvjesno koga će staviti na prvo mjesto u devetoj izbornoj jedinici. Sabina Glasovac potpredsjednica Sabora odavno je napustila Zadar, ali je tu provela cijelu svoju političku mladost i Peđa Grbin ju je imenovao za koordinatora devete izborne jedinice.

VIDEO: Koalicija Za bolju Hrvatsku

Šibenski SDP-ovac Tonći Restović također će biti među nositeljima izborne utrke SDP-ovaca u devetoj jedinici, a svakako visoko bit će i Daniel Radeta, SDP-ovac koji se “usudio” tražeći uklanjanje murala s vojnikom koji ima šahovnicu s prvim bijelim poljem izreći kako je jednako ponosan i na hrvatske branitelje koji su 1995.godine oslobodili Zadar i na partizane koji su 1945.godine oslobodili Zadar. On je pred predsjednikom SDP-a  nedavno i napadnut, a zbog ukupno tri napada i prijetnje na ovog zadarskog SDP-ovca, više je napadača završilo u pritvoru. Svakako visoko na listi očekuje se i Juru Zubčića koji se zbog osobnih razloga bio povukao s mjesta predsjednika županijskog predsjednika SDP-a. S Vučetićem i Marcelićem točkasta koalicija SDP-a i Možemo! svakako bi imala nacionalno prepoznatljiva imena i bilo bi zanimljivo vidjeti bi li uspjela ostvariti više uspjeha u odnosu na prošle izbore kad je SDP uspio ostvariti samo tri mandata u ovoj izbornoj jedinici.

Hoće li do svega doći ovisi, kako doznajemo, ponajprije o kompromisu između SDP-a i Možemo!, ali i o procijeni prije svega Vučetića i Marcelića. SDP-u bi naime svakako odgovaralo da ovaj dvojac uđe u utrku iza njihovih kandidata. A Možemo! pak u tom slučaju računa na prepoznatljivost tih kandidata i njihovo ulazak preferencijalno. U svakom slučaju usporedno s natjecanjem s HDZ-om kojeg će u devetoj izbornoj listi voditi ministar Malenica, traje i natjecanje u točkastoj koaliciji SDP-a i Možemo! Centar bi pasivnost u devetoj izbornoj jedinici po pitanju ovog natjecanja za mjesta na listi, mogao kompenzirati s boljim pozicijama u desetoj izbornoj jedinici…

GALERIJA: FOTO Na zadarskom području pala rekordna količina kiše: Poplavljene ulice, brodovi na cestama

Zagreb: Konferencija za medije stranke Možemo!
1/28

Komentara 1

Avatar utunelu
utunelu
14:12 18.03.2024.

Ako je poliika samo lemantiranje i necinjene nicega onda ste vi smisleni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije