TRANSRODNA ŽENA DOBILA BITKU

Što je žena? Pitanje rodnog identiteta završilo na australskom sudu, BBC: Ovo je povijesna presuda

Transgender woman Roxanne Tickle leaves the Federal Court of Australia in Sydney
Foto: aap/REUTERS
1/2
23.08.2024.
u 07:13

Tijekom suđenja, pravni tim aplikacije „Giggle for Girls“ tvrdio je da je spol biološka činjenica te da je Tickle isključena na temelju spola, a ne rodnog identiteta. Njihova obrana temeljila se na tvrdnji da je aplikacija osmišljena kako bi isključila muškarce, te su smatrali da je zabrana pristupa osobama koje doživljavaju kao muške opravdana.

Australska transrodna žena Roxanne Tickle pobijedila je u sudskom sporu protiv aplikacije „Giggle for Girls“, platforme namijenjene isključivo ženama, nakon što joj je pristup bio uskraćen jer je prepoznata kao muško. Savezni sud presudio je da je Tickle bila žrtva neizravne diskriminacije, što se odnosi na situacije kada odluka neke strane nepovoljno utječe na osobu zbog određenog atributa. Sud je naložio aplikaciji da isplati odštetu od 10.000 australskih dolara (oko 6700 američkih dolara) plus troškove suda.

Ova presuda predstavlja važan pravni trenutak u kontekstu rodnog identiteta, otvarajući sve kontroverznije pitanje – što znači biti žena? Godine 2021. Roxanne Tickle preuzela je aplikaciju „Giggle for Girls“, koja je zamišljena kao siguran prostor gdje žene mogu dijeliti svoja iskustva, a pristup muškarcima bio je zabranjen. Kako bi pristupila aplikaciji, bilo je potrebno poslati selfie koji je provjeravao softver za prepoznavanje spola. Nakon što je uspješno prošla tu proceduru i dobila pristup, njezin profil bio je deaktiviran sedam mjeseci kasnije, piše BBC. 

Tickle, koja se identificira kao žena, tvrdila je da zakonski ima pravo koristiti usluge namijenjene ženama te da je njezino isključenje s platforme predstavljalo diskriminaciju na temelju rodnog identiteta. Tužila je aplikaciju i njezinu direktoricu Sall Grover, tražeći odštetu od 200.000 australskih dolara, navodeći da je Groverovo „uporno pogrešno oslovljavanje“ izazvalo „stalnu anksioznost i povremene suicidalne misli“. Tickle je također izjavila da su Groverovi javni komentari o njoj potaknuli korisnike da upućuju uvredljive komentare, čime su posredno potaknuli druge na slično ponašanje.

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom suđenja, pravni tim aplikacije „Giggle for Girls“ tvrdio je da je spol biološka činjenica te da je Tickle isključena na temelju spola, a ne rodnog identiteta. Njihova obrana temeljila se na tvrdnji da je aplikacija osmišljena kako bi isključila muškarce, te su smatrali da je zabrana pristupa osobama koje doživljavaju kao muške opravdana. Grover je naglasila da Tickle smatra muškarcem, te da je njezina odluka zakonita.

Međutim, sudac Robert Bromwich odbacio je ovaj argument, ističući kako sudska praksa pokazuje da je spol „promjenjiv i nije nužno binaran“. Ovom presudom Tickle je dobila pravdu za ono što je sud opisao kao neizravnu diskriminaciju. Tickle je izjavila da presuda „pokazuje da su sve žene zaštićene od diskriminacije“, te se nada da će ovaj slučaj biti „proces iseljenja za trans i rodno različite osobe“. Ova presuda, poznata kao slučaj „Tickle protiv Giggle“, prvi je takav slučaj u Australiji u kojem je federalni sud razmatrao navode o diskriminaciji na temelju rodnog identiteta.

S druge strane, Sall Grover izrazila je razočaranje presudom putem društvene mreže X (bivši Twitter) rekavši: „Borba za ženska prava se nastavlja.“ Grover je naglasila da vjeruje kako nijedna žena ne bi morala tužiti kako bi koristila prostor namijenjen isključivo ženama te da ovaj slučaj postoji samo zato što je riječ o muškarcu. Također je odbila oslovljavati Tickle s „gospođo“ i nastavila je smatrati je biološkim muškarcem.

Ova presuda mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo u Australiji već i širom svijeta, s obzirom na to da bi mogla postaviti pravni presedan u slučajevima sukoba između prava na rodni identitet i prava temeljenih na spolu. Obrana aplikacije Giggle pozvala se na Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW), međunarodni ugovor koji je ratificiralo 189 zemalja, uključujući Australiju. Njihov je argument bio da ova konvencija obvezuje države da štite prava žena, uključujući prostore namijenjene isključivo ženama, piše BBC

>>> FOTO Problemi s kupnjom nekretnina: Ovo je popis najnepovoljnijih gradova

Transgender woman Roxanne Tickle leaves the Federal Court of Australia in Sydney
1/13

Komentara 38

JO
JovanC
07:56 23.08.2024.

Bolest ide dalje, a svijet ide kraju.

JM
JMN
08:01 23.08.2024.

Ima samo jedan istiniti i nepromjenjivi Zakon: "muško i žensko stvori ih". Ovi svjetovni zakoni su politički i zli su kad su u rukama zlih.

MP
marinko.przolica
08:12 23.08.2024.

Ha?: "sudska praksa pokazuje da je spol „promjenjiv i nije nužno binaran“.". Spol nikako nije promjenjiv i je binaran. Temelji biologije... Za rod, što je izmišljena "sociološka" kategorija možeš prodavat maglu, ali spol...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije