PROMO

Što te čeka u prvoj godini studija i kako se pripremiti?

Libertas
07.06.2024.
u 08:00

Ako čitaš ovaj članak, najvjerojatnije si budući student ili buduća studentica. Očekivano je da prije početka studijskog putovanja mnoge opterećuje što ih čeka na studiju, kakav je proces, kakvi su profesori, kolege i kolegiji, a često i kako polagati ispite. Studiranje predstavlja veliki korak, značajnu promjenu i potpuno novo okruženje. Odgovore na pitanja što možete očekivati na svojem studiju, kako se pripremiti i kako s lakoćom proći prvu godinu donosimo u sljedećih nekoliko redaka…

1. Napraviti raspored i plan

Svaki studijski program sadrži raspored i ključne obveze za svaki od kolegija. Obično svaki kolegij ima određen broj nastavnih sati i/ili vježbi, dodatne zadatke i kolokvije ili ispit. Važno je znati da je studiranje svakodnevna obveza koja uz ostale zadatke podrazumijeva i učenje. Stoga nam solidan raspored i vremenski slijed daje uvid u to koliko nam je vremena potrebno za sâmo studiranje, polaganje ispita, a i slobodno vrijeme. Takvim je pristupom, uz pozitivan stav, „izlazak” na ispite manje stresan i iscrpljujući.

2. Sudjelovanje u nastavi, ali i izvannastavnim aktivnostima

Nastava i vježbe temelj su studiranja i uloga im je prenijeti znanja i iskustva iz određenog područja. Bez obzira na to jesu li predavanja i vježbe obavezni ili ne, više je nego poželjno sudjelovati. Time ne samo da se ispunjava svrha prijenosa znanja i iskustava, već se i olakšava polaganje ispita. Uz nastavu i vježbe, korisno je i provjeriti koje izvannastavne aktivnosti svaki fakultet nudi kako biste u njima sudjelovali. Sveučilište Libertas nudi široku lepezu izvannastavnih aktivnosti poput diplomatskog kluba, sportskog kluba, studentskog zbora, gostujućih predavanja renomiranih osoba, sveučilišnih posjeta tvrtkama i institucijama, sudjelovanja na studentskim projektima kao što su studentske novine i podcasti...

3. Priprema za kolokvij i ispit

Priprema za kolokvije ili ispite treba biti planska. Što više vremena prije same pripreme student provede usvajajući materijale tijekom predavanja, bit će mu lakši sâm proces pripreme za ispit, odnosno proces „ponavljanja”. Sljedeći je važan korak prikupljanje i analiza materijala. Osnovni materijali za učenje mogu biti knjige, skripte te prezentacije i bilješke s predavanja. S obzirom na količinu materijala, moguće je napraviti procjenu potrebnog vremena za učenje i razumijevanje materije kolegija.

4. Zabava i studiranje

Svaki posao trebao bi se obavljati u mjeri koja ne dovodi do zasićenja. Studenti imaju mogućnost oblikovanja vlastitog rasporeda i njegove prilagodbe na dnevnoj i tjednoj razini. Uloga zabave često može biti i uspostava boljih odnosa s kolegama i sklapanje vječnih prijateljstava, kao i budućih poslovnih kontakata.

5. Interakcija i sudjelovanje u nastavi

Studirati znači i surađivati s profesorima i kolegama. Stara izreka glasi: „Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori”, zato se ne treba ustručavati postavljati pitanja profesoru ili razumno komentirati područje kojim se bavite. U Hrvatskoj, nažalost, studenti često izbjegavaju konzultacije kao dodatan vid učenja i suradnje na kolegiju. Konzultacije su izvrsne za potvrđivanje znanja, uspostavu odnosa ili razrješavanje nejasnoća, stoga ih ne bi trebalo izbjegavati.

Za pomoć budućim studentima u studiranju, usmjeravanju i otkrivanju izvannastavnih aktivnosti Sveučilišta Libertas, na raspolaganju su savjetnici iz sveučilišnog Centra za karijere.Također, Sveučilište Libertas na svojim digitalnim kanalima redovito pruža sadržaj koji olakšava rad, učenje i studentski život.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije