Donosimo iskustvo iz prve ruke

Što trebaju napraviti mladi koji se žele financijski osamostaliti?

ZABA
Foto: Shutterstock
1/2
23.08.2024.
u 09:00

Svoje iskustvo s nama je podijelila Daria Granić, koordinatorica eventa koja već dvije godine radi u velikoj korporaciji, a otkrila nam je kako su izgledali njezini početci, brine li o svojim financijama i koliko je važan odabir banke.

Osamostaljenje je proces koji mladi često vide kao prekretnicu u svom životu. To je trenutak kada preuzimaju odgovornost za sebe, svoje odluke i financije. Ovaj put često nije lak, a mladi se suočavaju s različitim izazovima.Jedan od najvećih izazova s kojima se mladi susreću prilikom osamostaljenja jest kako postići financijsku stabilnost. Troškovi života, od najamnine i računa do hrane i prijevoza, mogu biti značajni, pogotovo za one koji tek započinju svoju karijeru ili još uvijek studiraju.

Još jedan izazov svakako je upravljanje osobnim financijama. Mnogi mladi nemaju iskustva u planiranju budžeta, štednji ili rukovanju dugovima. Nepoznavanje financijskih proizvoda, poput kredita i kreditnih kartica, može dovesti do odluka koje su dugoročno štetne.

Osamostaljenje je izazovan, ali i uzbudljiv proces. Kroz edukaciju, podršku i prilagođene financijske proizvode, banka može biti ključni partner na putu do samostalnosti, pomažući mladima da sigurno i samouvjereno kroče u odrasli život. Svoje iskustvo s nama je podijelila Daria, a otkrila nam je kako su izgledali njezini početci, brine li o svojim financijama i koliko je važan odabir banke.


Podrška banke na putu do samostalnosti

Upravo u tim trenucima, podrška banke može biti ključna. Prvi korak je otvaranje tekućeg računa i učenje o osnovama upravljanja novcem. Kroz različite proizvode i usluge, banke pružaju mladima alate potrebne za uspješno osamostaljenje. Banka nudi jednostavne alate za praćenje troškova i planiranje budžeta, što može pomoći u razumijevanju gdje novac odlazi i kako ga pametno rasporediti. Paketi za mlade najčešće su bez naknade te pružaju mogućnost upravljanja financijama putem internetskog ili mobilnog bankarstva. Ovi računi omogućuju mladima praćenje prihoda i troškova, što je ključno za izgradnju financijske discipline.


Štednja i digitalne usluge

Moderni način života zahtijeva fleksibilnost i brzinu kroz digitalne usluge. Mobilne aplikacije i internetsko bankarstvo olakšavaju mladima upravljanje svojim financijama u bilo kojem trenutku te im pruža jednostavnu kontrolu nad troškovima i uvid u stanje računa. Ove usluge često uključuju i dodatne alate, poput automatskog plaćanja računa, postavljanja štednih ciljeva i praćenja kreditne sposobnosti, ali i različite opcije štednje koje su u skladu s njihovim ciljevima i financijskim mogućnostima.

Foto: Shutterstock

Zaba paket za mlade

Zabin paket za mlade korak je bliže prema financijskoj samostalnosti uz brojne pogodnosti. Paket za mlade besplatan je do 25. godine života, a nakon toga samo 0,93 eura mjesečno do 29. godine života. Paket za mlade sadrži

  • tekući i žiroračun s debitnim karticama

  • on-line bankarstvo m-zabu i u sklopu nje uslugu IziPay koja omogućuje slanja i primanja novca bez naknade putem telefonskog broja

  • 550 EUR na raspolaganju za potrošnju (dopušteno prekoračenje* do 150 EUR i obročno plaćanje do 150 EUR bez redovnog prihoda, kreditna kartica za mlade s limitom do 250 EUR)

* Za 150 EUR uz fiksnu kamatnu stopu 7,19 % godišnje (EKS 8,87 %) i rok 6 mjeseci, ukupna kamata je 5,33 EUR. EKS uključuje naknadu za vođenje tekućeg računa 1,59 EUR mjesečno

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije