enigma za zapadne sile

Što Ukrajina može očekivati od specijalnih snaga Sjeverne Koreje na bojištu? Ne treba ih podcijeniti

South Korean and US soldiers conduct a joint river-crossing  exercise in Yeoncheon
Foto: JEON HEON-KYUN/POOL/REUTERS
1/5
20.10.2024.
u 18:56

Najbolja postrojba Pjongjanga daleko je od britanskog SAS-a – ali je, kako kažu analitičari, ne treba podcijeniti

Ukrajina je upozorila na "ogroman" rizik od eskalacije sukoba, budući da se predviđa da će stotine elitnih sjevernokorejskih vojnika ući na bojno polje kako bi podržali Rusiju. Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i južnokorejskim obavještajnim izvorima, oko 10.000 vojnika iz Pjongjanga priprema se pridružiti Moskvi.

Video objavljen u petak pokazao je sjevernokorejske vojnike kako dolaze u ruske baze na dalekom istoku zemlje, preuzimajući vojnu opremu u dugim redovima. Oko 1.500 specijalnih snaga prebačeno je u lučki grad Vladivostok, a očekuju se daljnja razmještanja u bliskoj budućnosti, izvijestila je NIS, obavještajna služba Seula. Kirl Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, izjavio je da će oko 2.600 vojnika biti poslano u borbu u Kursk do 1. studenog.

Specijalne operativne snage Sjeverne Koreje (SOF) jedne su od najzagonetnijih postrojbi u svijetu, enigma za zapadne sile. Iako se čine lojalnima i visoko obučenima, nedostaje im napredna vojna oprema. Vojnici koji su navodno poslani u Vladivostok vjerojatno dolaze iz redova SOF-a, koji broji oko 200.000 pripadnika i koristi se prvenstveno za izviđanje i testiranje južnokorejske obrane.

Prema NIS-u, vojnici su opremljeni ruskim vojnim uniformama, oružjem i lažnim osobnim iskaznicama, a očekuje se da će biti raspoređeni u Ukrajinu nakon završetka aklimatizacijske obuke. "Čini se da je cilj prikriti njihov sjevernokorejski identitet, kako bi izgledali kao ruski vojnici", objavila je obavještajna agencija.

VEZANI ČLANCI:

Andrij Sibiga, ukrajinski ministar vanjskih poslova, izjavio je kako sjevernokorejski vojnici koji se bore na strani Rusije predstavljaju "veliku prijetnju daljnjoj eskalaciji". Iako su poznati po svojoj lojalnosti prema Pjongjangu, ostaje nejasno koju će ulogu specijalne snage, koje ne govore ruski, imati na istoku Ukrajine, gdje je sukob postao rat iscrpljivanja, što je daleko od tipičnog okruženja za tajne operacije.

Osnovane oko 1968. godine, SOF su možda najpoznatije po neuspjelom pokušaju upada u Plavu kuću, predsjedničku rezidenciju Južne Koreje, koji je te godine završio smrću 29 od 31 sudionika operacije. Za razliku od britanskog SAS-a (Special Air Service) ili izraelskog Mossada, o podvizima ove obavještajne službe zna se vrlo malo, iako su neki njezini pripadnici sudjelovali u rijetkom javnom događaju 2017. godine, marširajući u formaciji uz redovnu vojsku.

Na snimkama emitiranim putem sjevernokorejske državne televizije SOF vojnici prikazani su s crnom kamuflažnom bojom i tamnim naočalama. Nosili su ono što su državni mediji opisali kao novu pušku opremljenu bacačem granata, dok su im kacige bile opremljene uređajima za noćno gledanje. Nekoliko izvještaja u to vrijeme primijetilo je izrazitu sličnost s uniformama južnokorejskih specijalnih snaga - poznatih kao Crne beretke - sugerirajući da su možda bile izravno modelirane prema njima.

FOTO Pogledajte trening Sjevernokorejaca: Stotine bez majica skaču preko prepreka, a pušku zgrabio i Kim Jong-un

South Korean and US soldiers conduct a joint river-crossing  exercise in Yeoncheon
1/15

Izvješće Maxwella Goldsteina, analitičara iz londonske obavještajne konzultantske tvrtke Grey Dynamics, objavljeno u srpnju, opisalo je SOF kao postrojbu koja teži biti "visoko obučena i opremljena najboljom opremom dostupnom za opasne, ali ključne misije". Prema njegovim riječima, SOF broji 12 brigada lake pješadije, tri izviđačke jedinice za djelovanje iza neprijateljskih linija, tri zračne divizije i tri opće snajperske jedinice, uz snajperske brigade vezane uz zračne i pomorske snage. Procijenjena veličina SOF-a, od 200.000 pripadnika, neobična je u usporedbi s drugim međunarodnim jedinicama specijalnih snaga; britanski SAS, primjerice, ima oko 500 aktivnih vojnika, dok američka Delta Force broji oko 2.000 operativaca.

Izvješće Američke obavještajne agencije za obranu iz 2021. godine opisalo je SOF kao visoko obučene i motivirane, opremljene najboljom opremom dostupnom sjevernokorejskom režimu, uključujući kemijske i biološke agense. Međutim, isto izvješće napominje: "U usporedbi s opremom drugih svjetskih SOF jedinica, sjevernokorejska je oprema rudimentarna, a njihove postrojbe vjerojatno nemaju sofisticirane sustave poput napredne komunikacijske opreme, uređaja za obradu signala i specijaliziranih eksploziva."

Ahmed Hassan, izvršni direktor Grey Dynamics, istaknuo je da SOF postrojbe imaju "poseban" status unutar sjevernokorejske vojske, ali ne zadovoljavaju NATO-ove ili ruske standarde specijalnih snaga. "Ako postoji ljestvica od jedan do deset, gdje je jedan osnovni vojnik, a deset je, recimo, Delta Force ili SAS, tada su sjevernokorejske snage negdje na petici", rekao je Hassan za The Telegraph. "Sjevernokorejski koncept specijalnih operacija razlikuje se od onoga što NATO podrazumijeva pod tim pojmom; kod njih je sve što izlazi izvan okvira standardnog vojnika već nešto posebno." 

Prof. Hazel Smith, vodeća britanska stručnjakinja za Sjevernu Koreju sa SOAS Sveučilišta, pozvala je na oprez u vezi s tvrdnjama Seula o mogućem raspoređivanju specijalnih snaga u Ukrajinu. Naglasila je da su neke prijašnje procjene južnokorejske obavještajne službe bile "iznimno pogrešne". "Teško je procijeniti vjerodostojnost izjava južnokorejske obavještajne službe", izjavila je. "Ako se tamo nalaze vojnici, jedini razlog da to budu specijalne postrojbe je taj što Sjeverna Koreja ne bi riskirala slanje običnih vojnika jer im ne vjeruju; strahuju od prebjega ili dezerterstva. Specijalne snage smatraju se lojalnijima režimu."

VEZANI ČLANCI:

Prof. Smith također je upozorila na rizik prepoznatljivosti i identifikacije sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini, što bi moglo biti skupo za Pjongjang, pogotovo ako dođe do gubitaka ili prebjega. Vjeruje se da Rusija planira započeti novi val ofenziva u Ukrajini sredinom zime, dok Ukrajina priprema vlastitu ofenzivu nakon što su zapadne sile obećale dodatnu vojnu pomoć.

FOTO Pogledajte kako izgledaju tuneli Hezbollaha: Objekti su funkcionalni za život, frižideri su puni namirnica

South Korean and US soldiers conduct a joint river-crossing  exercise in Yeoncheon
1/7

Komentara 29

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
19:19 20.10.2024.

ovo je nesto kao i oruzje za masovno unistenje u Iraqu. Pusta propaganda

AN
AntePortas9
20:32 20.10.2024.

Tako loš uradak da bi ga se i Krešimir Macan posramio.

Avatar zong
zong
20:18 20.10.2024.

LLoyd Austin, šef Pentagona je izjavio da ne može potvrditi glasine da su s.korejci došli u Rusiju i da se spremaju boriti u Ukrajini... ali ovi naši ne mogu prestati sa propagandom. Mora da je parizer bio jako kvalitetan ovaj put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije