75 godina vojnog saveza

Što zastava Srbije radi na NATO-summitu u Washingtonu?

10.07.2024.
u 10:53

Zastava Republike Srbije bila je svečano unesena u dvoranu zajedno sa zastavama raznih drugih partnerskih zemalja s kojima NATO održava neki oblik suradnje, od Južne Koreje i Japana do Gruzije i Bosne i Hercegovine

Svečano obilježavanje 75. obljetnice osnutka NATO saveza, upriličeno u utorak u Washingtonu, završilo je vijorenjem mnogih zastava, ne samo 32 zemalja koje su članice saveza, nego i partnerskih zemalja, a među njima se vidjela i zastava Srbije, zemlje koju je 1999. NATO bombardirao s ciljem zaustavljanja velikosrpske politike etničkog čišćenja, koja se tada, nakon Hrvatske i Bosne i Hercegovine, preselila na Kosovo.

Zastava Republike Srbije bila je svečano unesena u dvoranu zajedno sa zastavama raznih drugih partnerskih zemalja s kojima NATO održava neki oblik suradnje, od Južne Koreje i Japana do Gruzije i Bosne i Hercegovine. Iako vodi politiku vojne neutralnosti, Srbija od 2006. surađuje s NATO-om kroz program Partnerstvo za mir. Washingtonski summit NATO-a, koji je počeo u utorak i završava u četvrtak, na marginama obuhvaća i sastanke ministara vanjskih poslova svih zemalja iz programa Partnerstvo za mir, pa je tako u Washington doputovao i ministar vanjskih poslova Srbije, Marko Đurić. On je pozvan i na današnju večeru koju američki državni tajnik Antony Blinken organizira za šefove diplomacija 32 zemlje saveznice i svih zemalja partnera. 

Ministar Đurić poručio je da mu je čast predstavljati Srbiju na nizu događaja u tjednu NATO-summita u Washingtonu. "Posvećeni smo dijalogu i suradnji dok istovremeno ostajemo čvrsto pri našoj politici vojne neutralnosti i nacionalnim interesima. Predstavit ću našu politiku i razgovarati s predstavnicima zemalja s kojima dijelimo te s onima s kojima manje dijelimo ili ne dijelimo stavove o regionalnim i međunarodnim temama", dodao je šef srpske diplomacije.

Predsjednik Zoran Milanović, koji predstavlja Hrvatsku na NATO-summitu, na marginama tog sastanka na vrhu susreo se jučer s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani. Prema objavi predsjednice Osmani na X-u, ona je hrvatskog predsjedniku zahvalila na podršci na putu Kosova prema NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. 

VEZANI ČLANCI:

U energičnom govoru na svečanosti obilježavanja 75. godišnjice NATO-a, američki predsjednik Joe Biden u jednom je trenutku među postignućima saveza spomenuo i to da je NATO intervenirao tijekom 1990-ih na zapadnom Balkanu kako bi zaustavio etničko čišćenje. Biden je, inače, poznat po tome što je, kao senator specijaliziran za vanjsku politiku, u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije bio jedan od prvih američkih političara koji je rat jasno nazvao velikosrpskom agresijom, a Slobodana Miloševića ratnim zločincem. 

FOTO Ovo je američki Ghostrider, smrtonosna letjelica koja nosi najveći američki top na nebu

1/12

Komentara 4

VA
vapor
11:53 10.07.2024.

Oće se Bizantinci svugdje ušuljat jer dobro podmazuju svoje lobiste.

LU
Luftbalons
16:24 10.07.2024.

NATO prima svakoga. Može tko hoće, ne košta. Vjerojatno ni nema koristi, mi i dalje imamo malu, zastarjeli vojsku, bez mnogih komponenti..

CR
Croatiadobola
15:57 10.07.2024.

Vučić odvodi Srbiju u NATO, konačno. To mu je jedina šansa za ulazak u EU. Putinu je okrenuto leđa, ovo je konačno pravi put za Srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije