preokret uoči summita

Stoltenberg: Turska će podržati ulazak Švedske u NATO

Turkish, Swedish leaders discuss membership bid ahead of NATO summit
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.07.2023.
u 21:45

Kazao je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proslijediti zahtjev Švedske turskom parlamentu i "osigurati ratifikaciju".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana, objavio je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg, pozdravljajući "povijesni dan". Stoltenberg je kazao da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proslijediti zahtjev Švedske turskom parlamentu i "osigurati ratifikaciju". Turska je kritizirala Švedsku zbog primanja kurdskih militanata.

"Sretan sam što mogu objaviti da je predsjednik Erdogan prihvatio staviti protokol o pristupanju Švedske" pred turski parlament "što je prije moguće i surađivati s parlamentom kako bi se zajamčila ratifikacija", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, uoči samita NATO-a u Vilniusu.

VEZANI ČLANCI:

Stoltenberg je na svom Twitter profilu objavio i fotografiju s Erdoganom i Kristerssonom. "Ovo je povijesni korak koji sve NATO saveznike čini jačima i sigurnijima", poručio je.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Američka vlada: Nade Turske za EU nemaju nikakve veze sa Švedskom i NATO-om

Želja Turske da oživi pregovore o pristupanju EU i nastojanje Švedske da se pridruži NATO-u dva su različita pitanja, priopćio je američki State Department.

VEZANI ČLANCI:

"Prvo, Sjedinjene Države niz godina podupiru težnje Turske za članstvom u EU i nastavljamo to činiti", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u Washingtonu uoči summita NATO-a u Litvi. "To nije odluka za Sjedinjene Države, to je odluka za Europsku uniju i u konačnici, to je stvar između Europske unije i Turske. Međutim, ne vjerujemo da bi to trebala biti prepreka za pristupanje Švedske NATO-u."

Mnogi u EU-u zabrinuti su zbog nepredvidivosti Erdoğana i činjenice da zemlja graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom. Također se žale na njegove sve veće autoritarne mjere, poput zatvaranja mnogih novinara. Ankara je optužila države EU-a za islamofobiju jer se nisu zalagale za uključivanje Turske, koja bi bila najveća zemlja u EU-u po broju stanovnika (85 milijuna) da je primljena.

VIDEO Strašni prizori pristižu iz Lavova nakon ruskog napada: Raste broj mrtvih, ljudi su zatrpani

Komentara 20

DU
Deleted user
22:23 10.07.2023.

Znači i veliki vladar Turske okrenu leđa Putinu. Očekivano

Avatar southman
southman
22:14 10.07.2023.

To je sve Zoka sredio...🤣

VA
vapor
22:05 10.07.2023.

Za svakog pa i za Erdogana postoji mrkva i batina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije