uskoro HealthComm Forum konferencija

Stopa povjerenja u javne zdravstvene institucije je u padu: Vjeruje im 29% građana

Nina Išek Međugorac
Press
18.01.2024.
u 15:23

"Najveći trend pada optimizma u posljednje tri godine vidljiv je upravo u kontekstu zdravstvenog stanja - čak 35 posto građana smatra kako će njihovo zdravstveno stanje u budućnosti biti lošije nego u 2023.“, navodi Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorica komunikacijske agencije Val grupa

Drugo izdanje regionalne konferencije HealthComm Forum održat će se 6. i 7. lipnja u Zagrebu pod nazivom "Projekt Zdravlje: kako do novog društvenog ugovora u zdravstvu“. Riječ je, kako je priopćeno, o jedinstvenom događaju za konstruktivne dijaloge u zdravstvu koji uključuju u raspravu sve dionike zdravstvenog sustava jer je suradnja jedini put za preokret ovih negativnih trendova.

"Kao živa bića moramo i trebamo štititi vlastito zdravlje, nitko nam to pravo ne smije umanjivati ili oduzimati. No, problem nastaje iz razloga što u institucije, i to one zadužene za osiguravanje tog prava, nemamo povjerenja. Najveći trend pada optimizma u posljednje tri godine vidljiv je upravo u kontekstu zdravstvenog stanja - čak 35 posto građana smatra kako će njihovo zdravstveno stanje u budućnosti biti lošije nego u 2023.“, navodi Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorica komunikacijske agencije Val grupa, i zaključuje: "Kao organizatori HealthComm Foruma vjerujemo da su promjene moguće samo ako postoji konsenzus za preokretom i novim društvenim ugovorom u zdravstvu. Budućnost zdravstvenog sustava u ovoj superizbornoj godini, ujedno prvoj izbornoj godini nakon krize uzrokovane koronavirusom, mora biti u fokusu svih rasprava“.

Rezultati istraživanja Nulti kvadrant provedenog krajem 2023. godine ukazuju, ističe se u priopćenju, na nastavak trenda pada povjerenja građana u zdravstveni sektor u Hrvatskoj. Naime, stopa povjerenja u javne zdravstvene institucije u padu je treću godinu zaredom - 2021. godine vjerovala im je tek trećina (33 posto) građana, a u 2023. godini udio takvih pada na 29 posto. Istovremeno, tek svaki četvrti građanin zadovoljan je javnozdravstvenim uslugama. Ovaj negativni trend ukazuje, dodaje se, na nužnost redefiniranja društvenog ugovora u zdravstvu koji bi se trebao temeljiti na aktivnom slušanju i uključivanju interesa pacijenata u sustav donošenja odluka, fokusu i praćenju ishoda liječenja, ulaganju u novu tehnologiju, dostupnosti najnovijih znanstvenih dostignuća pacijentima, ulaganju u nova znanja svih zdravstvenih djelatnika, kontinuiranu suradnju svih dionika te pravovremenu i transparentnu komunikaciju. Sve su to teme drugog izdanja HealthComm Foruma.

VEZANI ČLANCI:

Za rješavanje svih velikih izazova u društvu, pa tako i ovih u sektoru zdravstva, nužna je suradnja kroz multi-dionički pristup. To sve više primjećuju i građani, pa njih čak 85 posto smatra važnim da i kompanije (poslodavci) brinu o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika, dok tek 12 posto smatra kako to kompanije doista i čine. Ovaj jaz između očekivanja i percepcije ukazuje poslodavcima na to da zdravlje zaposlenika treba postati i njihov strateški prioritet te dio politika upravljanja ljudskim potencijalima. Povjerenje građana u zdravstvo neupitno je pokazatelj funkcioniranja sustava pa tako njegov izostanak utječe i na mnoge važne odluke građana kada je u pitanju preventivno djelovanje. Tako danas, prema podacima Nultog kvadranta, preispitujemo i jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća – cijepljenje. Gotovo 50 posto građana ne smatra da je veliki udio cijepljenih temelj za sprječavanje širenja bolesti, a čak svaki četvrti ispitanik rado bi izbjegao cijepljenje svog djeteta, stoji u priopćenju.

Dodatno, brojnim izazovima u ovom sektoru pridružuju se i nove društvene okolnosti na koje zdravstvena zajednica nije ponudila rješenje. Goruće pitanje među njima je mentalno zdravlje djece i mladih koje čak 85,5 posto građana vidi kao veliki problem koje društvo prioritetno treba rješavati.

Prvi dan programa ovogodišnjeg izdanja HealthComm Foruma bit će posvećen raspravama na razini javnih politika i postavljanja nove svrhe zdravstva, dok će drugog dana posjetitelji konferencije kroz znanstvena i praktična znanja dobiti dublji uvid u najnovije alate i iskustva u području inovacija te uspješnost praksi u zdravstvu utemeljenih na vrijednostima koje daju za pacijenta.

Ovogodišnji program obogaćen je i dodjelom nagrada HealthComm Awards – nagrađivanjem najboljih projekata u zdravstvenom sektoru čiji rezultati već danas utječu na stvaranje boljeg i održivijeg zdravstvenog sustava u čijem je fokusu dobrobit njegovog korisnika. Early-bird kotizacije za konferenciju bit će u prodaji od 1. veljače.

VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom: 'Prijedlog koeficijenata je i više nego adekvatan, više od tog nije moguće'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije