Stotinu ovaca 'u znak prosvjeda' paslo travu ispred Eiffelova tornja

13.11.2008.
u 17:53

Nekoliko stotina francuskih pastira okupilo se u znak prosvjeda u blizini Eiffelova tornja sa stadom ovaca. Stočari upozoravaju na svoje probleme jer smatraju da su i oni pogođeni financijskom krizom te da s primanjima koja su dosad dobivali više ne mogu preživjeti.

- Prosječna plaća današnjeg radnika u stočarstvu je oko 700 eura. S tim novcem ne može prehraniti obitelj - rekao je Serge Preveraud, predsjednik francuske udruge pastira. Ovim prosvjedom žele iskazati svoje nezadovoljstvo visokim cijenama, nesređenim tržištem i rastom troškova proizvodnje zbog čega mnogi, ne samo manji nego i srednji proizvođači imaju sve više problema.


Problem im stvara i loša prodaja mesa. Iako je realna cijena janjetine oko osam eura za kilogram, oni su je primorani prodati za pet, a poslije u supermarketima cijena istoga mesa dosegne čak i 15 eura. Iako je vlada najavila kako će za pomoć stočarstvu izdvojiti oko 250 milijuna eura, uključujući i 50 milijuna eura za pastire, oni smatraju kako se tim iznosom neće riješiti njihovi problemi pa su se odlučili na prosvjed.

- To je prvi korak, ali ne zadovoljava naše potrebe. Stoga se na prosvjed odazvalo između 700 i 800 pastira koji su sa sobom doveli više od stotinu ovaca - rekao je Preveraud.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije