Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA

Stravičan prizor kraj Knina: Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice. Kazne za to idu i do 4000 eura...

Osijek: Životinje u osječkom zoološkom vrtu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
14.02.2024.
u 21:01

U Hrvatskoj vuk je zaštićena životinja, no stočarima prave velike probleme...

Strašan prozor dočekao je mještane Zvjerinca kraj Knina. Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice na prometni znak naziva mjesta. Odmah nakon očevida pokrenuto je kriminalističko istraživanje, a lešinu će vjerojatno forenzički vještačiti Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio uzrok smrti. Sumnja se na odmazdu stočara zbog napada vukova na njihovu stoku, prenosi Dnevnik Nove TV.

"Vuk naiđe na domaću životinju koja nije propisno čuvana i ona mu postane lagan plijen, on samo radi ono što ga je priroda stvorila i tu ga ne možemo kriviti, možemo samo kriviti sebe što smo ostavili njemu ponuđeno, kada bi stoka bila propisno čuvana, onda bi vuk potražio neki drugi plijen", smatra zoolog Josip Kusak s Veterinarskog fakulteta.

"Oštro osuđujemo ovakvo postupanje i tražimo još veću zaštitu vuka, ali uz nju i edukaciju koja bi pokazala zašto je vuk ugrožen i na koji način se problem može riješiti, na koji način čovjek može u tome pomoći", rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

VIDEO: Zimske radosti: Vuk uživa u zaleđenoj lokvi

Premda pričinjavaju velike štete, vukovi su zaštićene životinje. Prema važećem zakonu, tko ubije vuka, bit će kažnjen od 930 do gotovo 4 tisuće eura. U Hrvatskoj živi jedna vrsta vuka, canus lupus. "On je raspostranjen u Europi. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj nekoliko stotina jedinki procjenjuje se da je 200. Oni su strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj i Europi jer se smatra da im je ugrožena populacija",  kazala je zoologinja Dijanom Benetom, za Dnevnik Nove TV.

POVEZANI ČLANCI: 

Komentara 7

22
224
07:53 15.02.2024.

Mislim da sam "ovu vijest" pročitao ovdje prije najmanje godinu dana....ako se slučaj ponovio...ispričavam se....

Avatar Ričard
Ričard
21:26 14.02.2024.

Kad vuk dojde u naselje gubi pravo zaštite- jer očigledno nije ugrožen.

DU
Deleted user
08:02 15.02.2024.

Ovm zoologu Kusaku su važniji vukovi nego ljudi. Kako nije "propisno čuvana" a vuk uskočio u tor ili zatvoreno dvorište?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije