Jedini u Hrvatskoj proizvodimo hladno prešano bučino ulje. Počeli smo prije nekoliko tjedana, a stroj je iz Hannovera u Njemačkoj, pokazuju Darko Tkalec i njegova kći Lucija iz Šenkovca, 18-godišnja studentica menadžmenta turizma i sporta.
Hladno prešano ulje pandan je djevičanskom maslinovom ulju i kod nas je prilično nepoznato.
– Za jednu litru hladnog treba nam sat vremena, a toplog u sat vremena napravimo 10 litara. Također, za litru hladnog treba tri puta više koštica tikve golice. Zbog toga je i skuplje, pa 2,5 decilitara stoji 75 kuna – objašnjavaju Tkalci.
Ne velik stroj za hladno prešanje imaju kod kuće i njime "barata" Lucija. Nekoliko ulica dalje podigli su i uslužnu uljaru, gdje proizvode klasično bučino ulje, a u njoj je zaposlen Lucijin dečko Nikola Križarić.
– Hladno prešano ulje koristi za želučane smetnje, prostatu i snizuje kolesterol. Bogato je vitaminom E. Proizvodi se svježe i rok trajanja mu je pola godine, čuva se u hladnjaku. Ne isplati se koristiti ga za salatu, tek možda uz sireve. U zdravstvene svrhe dovoljna je jedna kavena žličica ujutro – pričaju Tkalci, pokazujući kako se proizvodi. U lijevak se ubace koštice i stroj iz njih istiskuje ulje. I to je to! Bez mljevenja, miješanja s vodom, pečenja i ostaloga što se radi kod klasičnog toplog prešanja.
Darko Tkalec 2002. se godine vratio iz Austrije, a s uljem bi kod nas počeo i prije da nije teško stradao u prometnoj nesreći 2004. godine. Tako da u biti rade Lucija i Nikola.
– Za gradnju uslužne uljare nisam dobio nikakve poticaje, iako sam ih tražio, tako da smo je napravili sami – kaže Darko Tkalec.