Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Stručnjaci o budućim ekonomistima: studente treba orijentirati na praksu i primjenu znanja u svakodnevnom poslovanju

studij poslovne ekonomije
06.05.2024.
u 11:46

U Hrvatskoj se nude brojni studiji ekonomije. Pa ipak rijetki su oni koji spajaju ekonomska znanja i vještine poslovnog upravljanja, vodstva i menadžmenta. Ključ uspjeha takvih studijskih programa je u uspješnom balansu ekonomskih te primjenjivih, praktičnih i svakodnevnih poslovnih vještina.

Odgovore na pitanja u čemu je stvarna razlika između klasičnih studija ekonomije i studija Poslovne ekonomije te zbog čega njihovi studenti nemaju problema sa zapošljavanjem i gdje sve mogu raditi, potražili smo kod stručnjaka u polju ekonomije koji su uz bogato tržišno iskustvo, ugledni predavači i profesori.

Ekonomija je više teoretska grana koja se bavi osnovnim ekonomskim principima kao što je inflacija, ponuda, potražnja, bruto društveni proizvod. Poslovna ekonomija primjenjuje te pojmove u praksi i promatra na koji način utječu na svakodnevno poslovanje tvrtki“, objašnjava Ivana Gažić, MBA, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, stručnjakinja s dugogodišnjim upravljačkim iskustvom u korporativnom i financijskom sektoru i predavačica na Bernaysu.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Poslovna ekonomija pojmove primjenjuje u praksi

Studenti ekonomije uglavnom su orijentirani na poslove vezane za ekonomske analize, statistike, javne financije i više su naklonjeni daljnjoj sveučilišnoj edukaciji (poslijediplomski, doktorski studij), iako je to moguće i za one studente koji završe smjer poslovne ekonomije. Uglavnom se zapošljavaju u državnim ustanovama, statističkim zavodima, znanstveno-istraživačkim institutima i sl. Studenti poslovne ekonomije uglavnom su u budućim akcijama orijentirani na mikro razinu poslovnih aktivnosti, prvenstveno poduzetničkih aktivnosti u okviru trgovačkih društava ili nekih neprofitnih organizacija. Dakle, uglavnom se pripremaju za djelovanje u poduzetništvu i upravljanju poduzetničkim aktivnostima“, navodi dr. sc. Paško Anić-Antić, profesor u trajnom zvanju, stručnjak za financije, računovodstvo i reviziju s dugogodišnjim iskustvom i bogatom karijerom, predavač i predstojnik Katedre za financije na Bernaysu.

A upravo studenti Bernaysa već od prve godine počinju stvarati vlastitu poslovnu mrežu, povezivati se s budućim poslodavcima i surađivati s vrhunskim stručnjacima, kroz terenske nastave, ali i veliki broj sati obvezne stručne prakse.

„“Čisti“ ekonomisti više će se zapošljavati u ekonomskom institutu, narodnoj banci, analitičkim odjelima, dok će se oni s poslovnom ekonomijom prvenstveno orijentirati na praksu i primjenu ekonomskih principa na svakodnevne poslovne situacije“, nadodaje Gažić.

Zanimljive tehnike učenja budućih ekonomista

Studenti na Bernaysu ekonomske pojmove, teoretska i praktična znanja usvajaju kroz zanimljive tehnike unutar obrazovnog procesa, a jedna od njih je i Metoda učenja snježne grude, koju nam je pojasnila doc. dr. sc. Dina Tomšić, pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Veleučilišta Edward Bernays.

Metoda učenja snježne grude (eng. snowball learning technique) je aktivna strategija koja pomaže studentima u razmjeni promišljanja i međusobnog podučavanja aktualnih koncepata i tema. Ova tehnika omogućuje studentima da rade u grupama i postupno izgrađuju svoje znanje. Studenti ovu aktivnost započinju pojedinačno. Zatim stvaraju sve veće grupe za razgovor udvostručavanjem veličine grupe svakih nekoliko minuta dok se svi u velikoj grupi ne okupe do kraja aktivnosti, odnosno rješenja problema“, objašnjava Tomšić.

Ključno je naučiti studente snalaženju u praksi

Ovom tehnikom na Veleučilištu Bernays služi se među ostalim i prva generacija brucoša studija poslovne ekonomije, kasnije traženih i dobro plaćenih zanimanja na tržištu rada, koja privodi kraju aktualnu akademsku godinu.

Studenti se od prvog dana trebaju se susretati s akademskim i poslovnim okružjem istovremeno, a to je lako ako su profesori etablirani gospodarstvenici pa stvarne i aktualne poslovne slučajeve i svoje poslovno iskustvo studentima mogu prenijeti iz prve ruke. Studenti moraju učiti pomoću različitih inovativnih metoda poput obrnute učionice ili snježne grude jer tako puno brže usvajaju znanja. Naposljetku, kombinacija teorije i prakse u nastavi, bogat program terenskih aktivnosti te izazovi snalaženja u realnim situacijama omogućavaju studentima razvoj menadžerskih i liderskih sposobnosti i lakše snalaženje u praksi“, ističe pročelnica Tomšić.

Studenti na Bernaysu mogu birati između prijediplomskog i diplomskog studija poslovne ekonomije – stručni prijediplomski studij Poslovno upravljanje i diplomski studij Vodstvo i menadžment.

Različit izbor unutar Poslovne ekonomije

Jedna od posebnosti studija poslovne ekonomije na Bernaysu, a zbog koje studenti biraju ovo Veleučilište je i mogućnost studiranja jednog od četiri smjera: Menadžment u turizmu, Menadžment u sportu, Menadžment održivog razvoja i Međunarodni menadžment.

Bernaysovi studenti slušaju temeljne i avangardne kolegije iz poslovne ekonomije, komunikacija, vodstva i digitalnih tehnika. Ovakva jedinstvena kombinacija pruža im mogućnost razvijanja kompetencija izvrsnih menadžera i lidera. Uz to, biraju između 30 izbornih kolegija na prijediplomskoj razini i 20 izbornih kolegija na diplomskoj razini studija te i na taj način, prema vlastitim afinitetima kreiraju „taylor made“ obrazovanje koje ih najbolje privlači“, navodi pročelnica Tomšić.

Lakša prilagodba tržištu rada

Prema istraživanju koje je Bernays proveo među poslodavcima, visoko mjesto na listi najtraženijih znanja zauzele su organizacijske i upravljačke vještina te znanja iz područja ekonomije, odnosno poznavanje poslovne matematike, računovodstva, financija, statistike, kao i sposobnost podjele poslova te strateško razmišljanje. Upravo su kolegiji usmjereni na razvoj i jačanje tih vještina visoko zastupljeni kroz programe svih na Bernaysu.

Studij poslovne ekonomije na Bernaysu pruža lakšu „prilagodbu“ studentima nakon završenog školovanja za djelovanje u tržišnim uvjetima poslovanja poduzetnika i neke neprofitne organizacije. U biti, studenti poslovne ekonomije se osposobljavaju za obavljanje i upravljanje poduzetničkim aktivnostima“, ističe Anić-Antić.

Dakle, ako ste skloni poduzetništvu, dnevnim ekonomskim aktivnostima, uz predavače i profesore koji su vodeći stručnjaci s praktičnim iskustvom realnog poslovnog sektora te brojne sate stručne prakse koji će vam osigurati gotovo sigurno i dobro plaćeno radno mjesto u nekim od najbrže rastućih industrija, onda je Bernays i studij poslovne ekonomije pravi izbor. Sve dodatne informacije pronađite OVDJE ili jednostavno rezervirajte termin za razgovor i osobno pitajte sve što vas zanima!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije