NOVA FAZA INVAZIJE

Stručnjaci: Ruske snage su ponižene, ali i dalje mogu razbiti Ukrajinu

Foto: Reuters/Pixsell
1/8
22.04.2022.
u 09:05

"Ovo je novo poglavlje ruske kampanje i unatoč ranijim neuspjesima, Putin je i dalje u prilici da ugrabi pobjedu. Rusija je koncentrirala dovoljno snaga i ako ih koriste inteligentno, mogli bi biti uspješni u uništavanju velikih dijelova ukrajinske vojske", ističu zapadni dužnosnici

Rat u Ukrajini traje već gotovo dva mjeseca i uporni i srčani otpor ukrajinskih branitelja nanosi niz problema ruskoj vojsci. No, nakon što se Rusija odlučila fokusirati na istočni dio Ukrajine, postoje bojazni da bi rat mogao postati još brutalniji te da bi Rusi mogli ostvariti izrazitije rezultate na bojištima. 

"Ruske snage doživljavaju 'ritualno ponižavanje' u Ukrajini, ali i dalje su u mogućnosti pobijediti u ratu i uništiti ukrajinske snage", zaključak je zapadnih stručnjaka nakon najnovijih pregleda stanja na bojištima. Prema njihovim analizama Putinova vojska zauzima sve više ukrajinskog teritorija i trenutačno imaju prednost u broju vojnika koji je uključen u borbe 3:1, piše Daily Mail

Opći je dojam da su ruske trupe propustile ostvariti svoje ciljeve na početku invazije, ali stvari su se izgleda počele mijenjati nakon što je Putin promijenio vodstvo ruske operacije i imenovao generala Aleksandra Dvornikova novim glavnim zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini prije dva tjedna. 

Russian President Vladimir Putin poses for a picture with first deputy commander of the Central Military district, colonel-general Alexander Dvornikov after he was awarded the title of Hero of the Russian Federation in Moscow, Russia March 17, 2016. Pictures taken March 17, 2016. Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

"Ovo je novo poglavlje ruske kampanje i unatoč ranijim neuspjesima Putin je i dalje u prilici da ugrabi pobjedu. Rusija je koncentrirala dovoljno snaga i ako ih koriste inteligentno, mogli bi biti uspješni u uništavanju velikih dijelova ukrajinske vojske", ističu zapadni dužnosnici. 

Stručnjaci sada vjeruju da će Ruse s takvim efektnijim vodstvo biti teško izbaciti s teritorija koji sada okupiraju. No, čini se da ruske snage koje su se sada usmjerile više na istočni dio Ukrajine još uvijek nisu imale dovoljno vremena da se dovoljno regrupiraju. To za sada rezultira njihovim manjim pomacima i tek manjim osvajanjima novih teritorija. 

Sve više se spominje da Rusi žele ostvariti važne vojne uspjehe do svog velikog praznika Dana pobjede, 9. svibnja, koji označava pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. 

"Kad se predsjednik Vladimir Putin pojavi na paradi za Dan pobjede, sigurno je da se želi pojaviti na vrhu vojske koja nije ponižena, a što se manje-više dosad događalo. Zato se sada Rusi koncentriraju na Donbas", poručuju zapadni dužnosnici. 

>> Više o ratu u Ukrajini čitajte ovdje

VIDEO Rusi u ukrajinskom selu ostavili mine pa poručili Ukrajincima: Vraćajte se na svoju odgovornost!

 

Ključne riječi

Komentara 88

DA
danijelrukavina4
09:20 22.04.2022.

U besmislenom ratu, u 21. stoljeću, ratu kao sredstvu za rješavanje "problema" u zajednicama, među narodima - ponižen je cijeli svijet.

ST
stefj
10:05 22.04.2022.

Hm, naravno da su Rusi i dalje nadmoćni. Omjer u broju vojnika je 3:1, a tehnike veći i od 10:1. Treba uzeti u obzir i Rusku doktrinu gdje broj žrtava nije bitan niti u vlastitim redovima. Uz to, trenutno rade "tepih" ispred sebe i svojih trupa, te uništavaju Ukrajinsku infrastrukturu... Nije tu pitanje koliko će Rusija izdržati, samo Nijemci im šalju i više nego dovoljno novaca, tu je pitanje da li se uopće može pomoći Ukrajini da se obrani. Pogledajte kako EU reagira - uvest ćemo sankcije za pola godine, moći ćemo isporučiti nešto tenkova i topova slijedeće godine itd. To je Njemačka... Jedino zemlje bivšeg Varšavskog pakta reagiraju jer znaju što je Rusija i tko su Rusi, bili su dovoljno pod Ruskom čizmom da su opravdano u panici. Naročito Poljska, svaki puta kada su se Rusija i Njemačka dogovarale, Poljske više nije bilo... Ako pogledate situaciju na terenu, nije nimalo bajna, nije Zelenski zalud toliko oštar prema EU. Ukrajinci jednostavno ne mogu pomaknuti crtu kod Hersona, a bez obzira na ukopane snage, Rusi napreduju na cijeloj liniji Donbasa. Jednostavno su Rusi prejaki, teren je pogodan za tehniku, koncentrirali su trupe itd. A i dalje imaju dovoljan broj snaga blizu Kijeva da tamo vežu značajan dio Ukrajinskih trupa, i dalje su toliko nadmoćni u tehnici da mogu bombardirati cijeli teritorij itd... Ukrajini treba teško naoružanje, streljivo i nafta već danas, a EU filozofira, zapravo, kako je stanje vojske i vojne industrije EU niti nema ništa sada, odmah.

Avatar petrolio
petrolio
10:00 22.04.2022.

rusi su to zamislili da će sve završiti do 09.05. i onda će se potpisati "primirje" kojim im ukrajina poklanja krim i sve što su osvojili krvavim ratom, a sankcije će po njima valjda nestati same od sebe. međutim, neće biti kraj nego tek početak dugog i krvavog rata koji će rusiju gospodarski iscrpljivati sve više, uz istovremen sve veći pad prihoda od prodaje nafte i plina..za godinu dana rusija će biti u teškom gospodarskom rasulu i iscrpljena ratom u ukrajini..a sve su mogli riješiti razgovorom i bez rata da su bili pametni, a ne agresivni megalomani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije