football u slavoniji

Student David Šarić u Veliku prvi put dovodi američki nogomet

david šarić (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/4
02.11.2012.
u 14:46

Osim izdržljivosti i brzine igrač mora znati 50 stranica knjige pravila napamet

U zapadnom dijelu Slavonije ove nedjelje prvi će se put igrati američki nogomet. Na stadionu Kamen-Ingrada u Velikoj ekipe zagrebačkog Raidersa i osječkog Cannonsa igrat će američki nogomet u najjačoj disciplini full contact. Za ovu neobičnu i zanimljivu sportsku priredbu zaslužan je David Šarić iz Radovanaca kraj Velike, student na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. On je u ožujku ove godine počeo u Raidersu trenirati američki nogomet te ga je sada odlučio predstaviti ovom dijelu Slavonije.

– Na nagovor svojih prijatelja iz studentskog doma počeo sam trenirati. Prvo sam došao pogledati utakmicu. Bilo mi je jako zanimljivo i nije me bilo teško nagovoriti. Kako sam inače prije igrao nogomet, to mi je pomoglo u tom smislu što se i američkom nogometu traži brzina, dobar odraz, brza reakcija, izdržljivost. Ovdje je još jako važna snaga ruku. Treninzi su puno naporniji. Ovo je najtaktičniji sport s kojim sam se susreo. Imamo knjigu od 50 stranica koju moramo napamet naučiti, a u kojoj su opisane sve akcije. I kada nam trener za vrijeme utakmice kaže: "Akcija ta i ta!", svatko do nas mora znati što mu je činiti kako bi ta akcija uspjela – opisao je 21-godišnji David koji igra poziciju wide receiver, odnosno hvatača lopte za što mora biti vrlo brz i eksplozivan te dobro hvatati loptu u pokretu.

U klubu koji ima 50 igrača zajednički treninzi održavaju se dva puta tjedno, a onda još svaki dan pojedinačno treniraju u teretani prema individualnom programu, ovisno o tome tko koju poziciju igra. Oprema je dosta skupa, oko 300 eura stoji ona niže kvalitete, a naručuje se iz SAD-a. Kako klub, da bi nastupao u ligi, treba imati registrirano 50 igrača, to je prilično velik izdatak. Američki nogomet u Hrvatskoj se igra od 2005. godine, a Raiders postoji četiri godine.

Prošle sezone ligu su igrala četiri kluba, a ove će ih biti šest, jedan iz Splita, Osijeka i Zaprešića te tri iz Zagreba. Alen Bašić, osnivač kluba, nada se da će u Velikoj biti puno publike kako zbog zanimljivosti sporta tako i zbog humanitarne namjere. Sav prihod od prodanih ulaznica koje stoje 20 kuna za odrasle te 10 za srednjoškolce namijenjen je za liječenje teško bolesnog sedmogodišnjeg Mateja Markanovića koji se već dvije godine bori sa zloćudnom bolešću.

>> Patriotsi na otvaranju nove sezone protiv beogradskih Vukova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije