Sveučilište Sjever

Studenti pokrenuli portal Pressedan s ciljem pisanja ‘istine’

Pressedan
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
28.01.2014.
u 10:00

Predavač Alić istaknuo je da mediji pripadaju korporacijama i politici. Nije govorio o utjecaju politike na donedavno Medijsko sveučilište, a sada Sveučilište Sjever

Na Sveučilištu Sjever, donedavnom Medijskom sveučilištu, jučer je predstavljena internetska stranica Pressedan. Eksperimentalnog je karaktera i na njemu će uglavnom pisati studenti koprivničko-varaždinskog sveučilišta. Iako se na predstavljanju najmanje govorilo o sadržajnim cjelinama portala, studenti sveučilišnog centra Koprivnica, kojima je dolazak bio obvezan, mogli su čuti da su upravo oni ti koji će novinarstvo vratiti na pravi put.

Top tri portala

Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) istaknula je da se nada kako će studenti pokazati svu profesionalnost i odgovornost koju trebaju imati na jednom takvom portalu.

- Uvjerena sam da će Pressedan biti, ako ne najposjećeniji, onda u top tri najposjećenija portala. Zbog svega što smo proživljavali, ne mogu da se ne dotaknem svih negativnih silnica oko našeg Medijskog sveučilišta, sada Sveučilišta Sjever. Nadam se da će i studenti doprinijeti pozitivi koja će zaista biti potrebna i uvjerena sam da ćemo sve učiniti što smo zacrtali kao Grad, u suradnji sa svim našim profesorima, a na čelu s rektorom Milkovićem - kazala je ona.

Medijski presedan

Davor Tomšić, student i jedan od autora na novom portalu, koji je već u svojim prvim tekstovima prešao granicu dobrog ukusa pa je očito od iskusnijih cenzuriran, kazao je da su ime Pressedan odabrali jer žele biti medijski presedan i smatra da je presedan da studenti u tolikoj mjeri samostalno sudjeluju u takvom projektu. Trebalo bi pitati studente novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti što o tome misle, ali dobro. Predavač Sead Alić otišao je i korak dalje.

- Najveći problem u državi i svijetu su mediji zato što pripadaju korporacijama i politici. Mi pokušavamo raditi na tome da naši studenti budu maksimalno objektivni, neovisni, da pišu onako kako im nalaže srce i razum. To je jedino novinarstvo koje nas može izvući iz krize - istaknuo je on.

O tome kako je nastalo sadašnje Sveučilište Sjever, političkim igrama koje su mu prethodile i još traju, kao i o desecima milijuna kuna novca poreznih obveznika koji su uloženi u taj projekt, nije govorio. Isto tako, studentima nije govorio o tome kakva im je perspektiva zapošljavanja nakon školovanja.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:00 28.01.2014.

Tresla se brda, rodio se miš. Istina? Što je to? Pa sve mi to liči na Vruću juhu, Polet. Razlika? Nekad se istina obljavljivala u časopisima i na radiju, a sad na internet portalu. Svi su čitali ili slušali, neki su znali i istinu, ali promjena i tak nije bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije