Proračun

Subvencija prijevoza za srednjoškolce vraća se na stari iznos?

autobus
Marijan Sušenj/Pixsell
13.03.2016.
u 16:37

Prijedlog proračuna za 2016. smanjio je iznos za subvencije za 94 milijuna kuna, no i Most i HDZ slažu se da se to ne smije realizirati

Brojne su kritike na prijedlog proračuna za 2016., a jedna od najglasnijih odnosila se na subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza za koji je budžet smanjen za čak 94 milijuna kuna.

Kako doznajemo, Most i HDZ ipak žele vratiti te subvencije na dosadašnju razinu, dakle da država taj prijevoz subvencionira u 75-postotnom iznosu cijene karte, a ne sa 50 posto, kako je to planirano za ovu godinu. Dapače, prema planu resornog ministra obrazovanja Predraga Šustara za sljedeću godinu planira se uvesti imovinski cenzus o kojem bi ovisile eventualne državne subvencije.

Gotovo sve političke stranke prigovorile su zbog ovoga smanjenja, posebno podsjećajući na to kako u sporazumu o suradnji Mosta, Domoljubne koalicije i stranke Bandić Milan 365 jasno stoji da će država subvencionirati srednjoškolski prijevoz u 75-postotnom iznosu cijene karte.

Čelnik Mosta Božo Petrov već je razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, a kako čujemo, s idejom se složio i prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko. Povratak na 75-postotno financiranje realizirat će se amandmanom.

>>Što srednjoškolci i roditelji kažu o ukidanju subvencija za prijevoz učenika 

>>Upozorenje predsjednika Mreže mladih znanstvenika: Mladima preostaje samo odlazak

Komentara 8

L3
luka_37
16:55 13.03.2016.

Da li je MOST razmišljao o nepravdi koja je počinjena djeci a koja do škole imaju manje od 5 km, i isto tako imaju potrebe za javnim prijevozom...pa nemaju nikakva prava na subvenciju...normalno da nije...

KN
kravac na kvadrat
18:11 13.03.2016.

Ha ha ha donijeli odluku i sad nakon reakcije povukli ,ne bi im htio biti u kozi,biti ce puno nezadovoljnih ,a nece moci nikoga da krive

OS
osica
19:05 13.03.2016.

Jesu li plaće sebi snizili ? Jok ne mogu " sebi amndman na sniženje plaća" Ne bi prošao ni u vlasti ni u oporbi a "zastupnici koji hrane djecu, kao onaj bivši iz pravosuđa, bi morali tražiti novi posao". Čime". Čime nezaposleni, jadni, bez posla, kao i oni koji ne primaju plaće hrane svoju djecu , ne zanima naše vrle. Kome je uopće palo na pamet sniziti svima subvenciju za prijevoz djece u školu ? Onima, koji imaju miljune, lako stečene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije