II. IZBORNA JEDINICA Okrugli stol Večernjeg lista, Media servisa i RTL Televizije

Sučeljavanje: Korupciju se štiti prijetećim pismima

succc.jpg
Foto: M. Prpić
15.11.2007.
u 22:05

Je li korupcija veća na državnoj ili lokalnoj razini, kako bi se konkretno uhvatili u koštac s njom osvoje li vlast te što misle o uključivanju Dinama u HDZ-ovu predizbornu kampanju, odgovorili su Damir Bajs (HSS–HSLS–PGS), Milan Bandić (SDP), Andrija Hebrang (HDZ), Pero Kovačević (HSP) i Jozo Radoš (HNS) na jučerašnjem sučeljavanju za II. izbornu jedinicu u organizaciji Media servisa, Večernjeg lista i RTL-a.

* Je li korupcija veća na državnoj ili lokalnoj razini i kako biste je konkretno riješili?
BANDIĆ: Kad smo prije dvije i pol godine treći put dobili mandat, odmah smo reorganizirali gradsku upravu i komunalni sustav. Donekle sam zadovoljan time što smo napravili. Bez istinske reorganizacije državne uprave, pravosuđa i decentralizacije nema kraja korupciji.
KOVAČEVIĆ: Znate li kako se rješava korupcija u Zagrebu? Tako da mi koji na nju upozoravamo dobivamo prijeteća pisma da će nas likvidirati. Od bezbrojnih afera riješena je samo jedna, vezana uz Koncertnu direkciju. Sve ostalo je pod tepihom.
HEBRANG: Korupcija je najveća rana hrvatskog društva, ona je rep komunizma. Ova je vlada donijela strategiju za borbu protiv korupcije, a rezultati se vide jer smo prema percepciji korupcije Amnesty Internationala na najboljem mjestu od osnutka države. I Vijeće Europe reklo je da napredak postoji, ali problem ostaje. Borba protiv korupcije mora biti glavni projekt svake buduće vlade.
RADOŠ: To nije točno, percepcija korupcije danas je ista kao i prije četiri godine. U Zagrebu je od 24 natječaja javne nabave državna komisija poništila čak 21. Nitko zbog toga nije snosio odgovornost! Problem su i dužnosnici koji ne snose posljedice zbog korupcije. Sjetite se samo satova premijera Sanadera.
HEBRANG: Kolega Radoš vodi predizbornu kampanju. Izmišljanje afera najveće je zlo za korupciju. Tipičan su primjer satovi premijera Sanadera. Ja sam 1990. godine vidio kolekciju Sanaderovih satova kada je došao iz Austrije.
BAJS: Korupcija je vezana uz novac i moć, a kako 91 posto hrvatskog novca raspodjeljuje središnja vlast, tamo sigurno ima korupcije. Rješenje nije u sankcioniranju dvaju doktora ili činovnika.  

* Kako komentirate svrstavanje Dinama na stranu HDZ-a u predizbornoj kampanji? Kako bi izgledalo kad bi se Slaven Belupo svrstao uz SDP?
HEBRANG: Ja sam za to da svatko ima pravo glasa bez obzira na to je li sportaš ili svećenik. Zašto se jedan klub ne bi mogao svrstati uz nekoga bez obzira na to tko ga financira? Ja bih prvi bio za to da Slaven Belupo da svoj glas SDP-u. Prvi koji se svrstao jest predsjednik Mesić koji to ne bi smio raditi, a njega ne prozivaju.
KOVAČEVIĆ: Degutantno je da se nogometaši Dinama svrstavaju uz HDZ. Čuo sam da igrači nisu ni znali što potpisuju. Hoće li možda uprava NK Dinama biti oslobođena poreza vezanih uz transfere igrača? Predlažem mjerodavnim tijelima da ispitaju što stoji iza te podrške.
RADOŠ: To je povratak deset godina unazad u demokraciji i ispod svake je razine. Nije moguće da svaki igrač Dinama misli jednako. Nogometaši su nacionalne veličine i na ovaj su način razočarali sve birače koji ne glasuju za HDZ.
BAJS: Hrvatska uvijek iznenađuje Europu, pa tako i uključivanjem nogometaša u kampanju. O tom su potezu najbolje rekli navijači koji su odbili dati podršku HDZ-u i protiv su politizacije svoga kluba.
Gospodine Bandiću, neki nagađaju da ste znali za objavu spornog oglasa, čak i da stojite iza njega?
BANDIĆ: Čuo sam da će me za nekoliko dana mediji optužiti i za zračenje iz nuklearne elektrane Krško. No, šalu na stranu. Svi vrhunski sportaši i vrhunski klubovi trebali bi više govoriti jezikom sporta, a manje jezikom politike. Ja sam ove godine ubrao 300 kilograma meda, a pojest ću samo pet kilograma. I meda nije dobro previše, a kažu da je lijek. Time sam sve rekao!

* Treba li neko ministarstvo premjestiti izvan Zagreba?
RADOŠ: Ministarstvo poljoprivrede u Osijek, a Ministarstvo pomorstva u Split ili Rijeku.
BAJS: Decentralizacija podrazumijeva premještanje ministarstava.
BANDIĆ: Ministri koji dođu u Zagreb nađu se i na listama za Sabor i uvijek ostanu u Zagrebu, a s njima i ministarstva.
HEBRANG: Preseljenje ministarstava puno košta.
KOVAČEVIĆ: Kad središnja vlast bude u funkciji građana, ministarstva će se trebati preseliti iz Zagreba.


Uzdaj se u se i svoje kljuse, a ne u državu

Na području II. izborne jedinice u većini je mjesta na vlasti oporba. Mislite li da je baš zbog toga državna vlast zanemarivala ta mjesta? Što biste konkretno učinili kako bi se to promijenilo? – Posljednji projekti koje je Vlada potpisala obuhvaćaju područja u kojima je HDZ u većini. To su Pelješki most, Luka Zadar... Ne vjerujemo u slučajnost – rekao je Damir Bajs. Je li gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan odnosom državne vlasti prema Zagrebu? – Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Tako bih definirao odnos državne i lokalne vlasti – u šali je rekao Bandić. Dodao je da je imao korektnu suradnju s bivšom koalicijskom vladom, a i s ovom vladom surađuje iako je Zagreb zbog fiskalne decentralizacije izgubio 500 milijuna kuna. – Kljuse su građani jer je Zagreb ono što je izgubio uzeo građanima preko nameta. Bandić se više trebao baviti štednjom, a ne voditi politiku uime građevinskih i bankarskih lobija – kritizirao je Pero Kovačević. – Razina demokracije i međustranačke suradnje takva je da više nema razlike između državne i lokalne vlasti. Iznimke su međusobni sukobi pojedinaca. U Koprivnici je Vlada više napravila nego u nekim gradovima gdje je HDZ na vlasti – tvrdi Andrija Hebrang. – Zašto bi Zagreb sudjelovao u izgradnji rukometne dvorane, a u nekim gradovima Vlada ih sama gradi? Neravnopravan je odnos države prema lokalnoj vlasti jer je politika jedini kriterij – rekao je Jozo Radoš.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije