PRAVNE PERIPETIJE

Sud odbio zahtjev obrane, poruke Josipe Rimac zakonit su dokaz u jednom slučaju

Knin: Josipa Plesli? ex Rimac dolazi u crkvu Sv. Ante u Kninu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
10.09.2024.
u 15:13

Riječ je o kraku afere Vjetroelektrane koji se bavi nezakonitim pogodovanjima te u kojem je uz Josipu Rimac optuženo još 26 osoba. Njih 12 je već i osuđeno jer su priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om, a dio dokaza na temelju kojih su osuđeni dolazi i iz mobitela Josipe Rimac

Poruke koje su nađene u mobitelu Josipe Pleslić (ex Rimac), barem u jednom slučaju koji se vodi protiv nje, zakonit su dokaz. Stav je to koji je zauzelo optužno vijeće zagrebačkog  Županijskog suda, koje je odbilo novi zahtjev obrane Josipe Rimac postavljen prošli tjedan da se iz spisa, u kojem je već bilo odlučeno da su dokazi iz mobitela zakonit dokaz, oni izdvoje - kao nezakonit.

Riječ je o kraku afere Vjetroelektrane koji se bavi nezakonitim pogodovanjima te u kojem je uz Josipu Rimac optuženo još 26 osoba. Njih 12 je već i osuđeno jer su priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om, a dio dokaza na temelju kojih su osuđeni dolazi i iz mobitela Josipe Rimac. Obrana je još ranije tražila izdvajanje tih dokaza kao nezakonitih i optužno vijeće ih je odbilo, smatrajući da su prikupljeni dokazi zakoniti. Nakon toga obrana se žalila Visokom kaznenom sudu (VKS), no žalba im je odbijena.

Međutim, problem je nastao nakon što je nedavno u drugom kraku afere Vjetroelektrane, koji se odnosi na Krš - Pađene, VKS prihvatio žalbu obrane te spis ponovo vratio optužnom vijeću na odlučivanje. I u tom slučaju optužno je vijeće smatralo da je riječ o zakonitim dokazima, no VKS je smatrao da je obrana u pravu kada traži uvid u tzv. inicijalne naloge za prisluškivanje, zbog čega je spis vraćen nižem sudu na ponovno odlučivanje. Kako su na temelju istog dokaznog materijala u dva spisa donesene različite odluke, obrana Josipe Rimac se u drugom postupku pozvala na različitu sudsku praksu kada je prošli tjedan ponovo tražila izdvajanje nezakonitih dokaza. No sud im argument nije prihvatio. 

- Sud naš zahtjev za izdvajanjem nezakonitih dokaza nije prihvatio, a mi na ovu odluku nemamo pravo žalbe. Iduće ročište će biti zakazano pisanim putem i tada će se odlučivati o osnovanosti optužnice. Moja branjenica ovu optužnicu drži potpuno neutemeljenom - kazao je Ivan Gržić, branitelj Josipe Rimac. 

VEZANI ČLANCI:

Optužnica je podignuta u veljači 2022. i još nije potvrđena, kao što nisu potvrđene ni druge dvije koje su do sada protiv Josipe Rimac podignute. Optužno vijeće, kada bude odlučivalo o optužnici, može je potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

FOTO Bivša 'kninska kraljica' nije se odrekla luksuza! Uhvaćena s torbicom od 1500 eura

Knin: Josipa Plesli? ex Rimac dolazi u crkvu Sv. Ante u Kninu
1/6

Komentara 1

Avatar tomsom
tomsom
16:08 10.09.2024.

Dvije godine za potvrdu optužnice, sramota od pravosuđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije