U GRČKOJ UHIĆENA 21 OSOBA

Sumnjiče ih da su 430 tvrtki iskoristili za poreznu prevaru od 30 milijuna eura

Porezna prevara
EPPO
25.09.2024.
u 07:33

Mreža tvrtki bavila se trgovinom malom elektroničnom robom, a trgovina se obavljala preko lažnih tvrtki koje su osnovane isključivo zbog toga da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. EPPO vjeruje da je spomenuta kriminalna organizacija takvim "poslovanjem" u zadnjih pet godina proračun Grčke i EU oštetila za najmanje 30 milijuna eura.

Jedanaest osoba pritvoreno je u sklopu istrage kriminalne skupine koja se sumnjiči za poreznu prevaru od 30 milijuna eura i pranje novca. Istraga je pokrenuta na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Ateni. Istraga je pokrenuta početkom rujna kada je obavljen i veći broj pretraga. Tada je bila uhićena 21 osoba te je bilo zaplijenjeno 10 luksuznih satova, velik broj mobitela, pištolj, preko 310.000 eura u gotovini, velik broj dokumenta... Tada su nađeni i podaci koji su digitalno bili pohranjeni u oblacima, a te podatke je pregledao i pogledao Odjel za forenzičke znanosti Helenske policije.

U analizu tih podataka uključila se i Helenska financijska obavještava agencija koja je o rezultatima onog što si otkrili izvijestila EPPO, pa je pokrenuta istraga kojom je utvrđeno da su osumnjičenici stvorili složenu mrežu tvrtki u Grčkoj i drugim državama članicama EU kao što su Cipar i Slovačka, koje su služile da se preko tzv. metode nestajućih trgovaca izbjegava plaćanje PDV-a.

Spomenuta mreža tvrtki bavila se trgovinom malom elektroničnom robom, a trgovina se obavljala preko lažnih tvrtki koje su osnovane isključivo zbog toga da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Sistem je bio takav da bi tvrtke koje su sudjelovale u toj u prijevarnoj shemi naknadno tražile povrat PDV-a. EPPO vjeruje da je spomenuta kriminalna organizacija takvim "poslovanjem" u zadnjih pet godina, proračun Grčke i EU oštetila za najmanje 30 milijuna eura.

Prema onom što je do sada utvrđeno, kriminala skupina se u tom "poslu" koristila ili se još uvijek koristi s povećim brojem tvrtki u različitim gospodarskim sektorima. Radi se o najmanje 430 tvrtki, a tijekom istrage nađene su još neke prijevarne sheme koje se istražuju, a istražuju se i moguće sumnje u pranje novca.

VEZANI ČLANCI:

Istraga se provodi i u Češkoj i Slovačkoj, gdje se također istražuje poslovanje više tvrtki. Nakon što su pregledani i analizirani svi prikupljeni dokazi, 21 osumnjičenik je doveden pred suca istrage radi ispitivanja. Nakon saslušanja pred sucem istrage, 11 osoba je pritvoreno, a 10 ih je dobilo mjere opreza.

FOTO Ovo je najveće umjetno jezero u Hrvatskoj: Upravo je ispražnjeno, pogledajte što se skriva ispod površine

Porezna prevara
1/28

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije