IVAN INJA BAŠIĆ PRIZNAO KRIVNJU ZA UTAJU POREZA

'Kralj limuzina' sklopio i drugu nagodbu s USKOK-om. Osuđen na rad za opće dobro i ostaje bez 68.000 eura

Foto: MUP/Ilustracija
1/6
11.09.2024.
u 18:00

Bašiću je to druga nagodba s USKOK-om  jer je lani priznao krivnju u postupku u kojem se s još 13 osoba teretio da je na uvozu skupocjenih automobila, utajom poreza, državni proračun oštetio za 496.000 eura

Ivan Inja Bašić, kojeg zovu i "kraljem limuzina" priznao je krivnju i u drugom postupku koji je USKOK pokrenuo protiv njega te je na temelju nagodbe s USKOK-om i osuđen. Riječ je o postupku u kojem se Bašić teretio da je bio dio zločinačke organizacije, koju je predvodio Dragan Mrđen, koji je u međuvremenu preminuo. Prema optužnici, spomenuta je zločinačka organizacija, uvozila je skupocjene automobile te je utajila porez, čime je državni proračun oštetila za oko 200.000 eura.

Prema nagodbi s tužiteljstvom, Bašić je zbog toga na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na devet mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Uz to, izrečena mu je sporedna novčana kazna od 10.000 eura, mora platiti 8000 eura sudskih troškova, a mora vratiti i 50.000 eura nepripadno stečene imovinske koristi. 

Bašiću je to druga nagodba s USKOK-om  jer je lani priznao krivnju u postupku u kojem se s još 13 osoba teretio da je na uvozu skupocjenih automobila, utajom poreza, državni proračun oštetio za 496.000 eura. U tom postupku Bašić se teretio  da je ustrojio zločinačku  grupu koja je od siječnja 2018. do lipnja 2019. nezakonito u Hrvatsku dopremila oko 130 luksuznih automobila. To je radio preko svoje tvrtke Click motors, koja je također bila obuhvaćena optužnicom te je isto presuđena po nagodbi, a s USKOK-om su se nagodili i ostali optuženici iz tog postupka. Bašić je u tom postupku osuđen na 11 mjeseci zatvora  koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Osim toga, izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 19.900 eura, u proračun je  morao uplatiti 141.000  eura, koliko je, kako je USKOK tvrdio, utajio na poreznim i carinskim davanjima, a morao je platiti i oko milijun kuna sudskih troškova. Prema lanjskom sporazumu s USKOK-om, ostao je i bez sedam automobila, koje mu je država ranije oduzela. Radi se o automobilima Nisan Infiniti Q50, a prema optužnici, Bašić se teretio da je 98 takvih automobila uvezao iz BiH u Hrvatsku. USKOK je u optužnici tvrdio i da je Bašić još 35 luksuznih automobila uvezao iz Nizozemske i Njemačke. Taj "posao" Bašić je prikazao kao "samo prijevoz" do Bugarske, a koristio se, kako je opisano  optužnici, shemom tzv. nestajućih trgovca. Automobili su zapravo završili u  Hrvatskoj gdje su ih kupovali razni  estradnjaci, nogometaši, sportaši, poduzetnici... 

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče optužbi koje je sada priznao, one su prethodila onima za koje je lani osuđen. Bašića se teretilo da je bio član zločinačke organizacije koja je djelovala od veljače do 2015. do 31. siječnja 2017. području Zagreba i Virovitice te Savezne Republike Njemačke i Češke. Prema navodima optužnice, zločinačku organizaciju je ustrojio Dragan Mrđen, koji je u inkriminirano vrijeme bio vlasnik i direktor tvrtke   Viktoria Invest. Tvrtka se bavila uvozom rabljenih automobila visoke klase iz Njemačka i drugih zemalja EU, a Mrđen  se teretio da je u poslovnim knjigama evidentirao neistinite knjigovodstvene isprave te tako umanjivao PDV prilikom uvoza automobila. I u tom slučaju su se on i Bašić koristili shemom  tzv. nestajućih trgovaca. Bašić je inače brat Milenka Bašića, koji i sam ima pravnih problema jer je optužen, s Josipom Pleslić (ex) Rimac i Gabrijelom Žalac u aferi Vjetroelektrane. 

>> VIDEO Požar na zagrebačkoj Trešnjevki: Gorjela baraka na križanju Jagićeve i Magazinske

Komentara 1

HO
homofobic
16:41 13.09.2024.

Cudo jedno kako je lako ostetiti drzavni. proracun Nedugo potom revni istrazitelji otkriju pocinitelje pa onda postave pitanja: Odakle para ili Gdje su pare. Tako su pitali i D. Škugora za obiteljske racune u banci. Interesantno nikada nitko nije pitaoo tamo nekog anonimnog Vanju ili drugog anonimnog Emila. Onda mi je sinulo da se porijeklo njihova novca zna - ocevi ustedili godinama noseci sendvice za gablec od doma na posao a malo i ustipnuli iz INE i Sluzba posudila kao sto je netko posudio kosmatom vicmaheru. Kak se ono kaze u Zagorju: Ni med cvetjem ni pravice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije