EPPO ISTRAŽUJE NJEMAČKE TVRTKE

Sumnjiče se da su uzimali novac namijenjen zapošljavanju osoba sa zdravstvenim problemima

Paris 2024 - German Police Vehicle Parked On Champs-Elysees - Paris
Foto: Poitout Florian/ABACA/ABACA
05.09.2024.
u 10:02

U podnesenoj prijavi tvrdilo se da se na zaposlenike tvrtki radio pritisak te da ih se tražilo da  potpišu obrasce u kojima se navodilo da su radili na određenim projektima, iako nisu.

Pet osoba, zaposlenici i menadžeri poduzeća specijaliziranih za pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama, našli su se na meti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) iz Stuttgarta, po čijem je nalogu pretraženo više kuća, ali i prostorija poduzeća i raznih udruga. Pretrage su obavljene zbog sumnje u malverzacije s nekoliko projekata koji su se bavili potporama nezaposlenima, a spomenuti projekti bili su sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Iz dokaza do kojih je EPPO do sada došao, tri poduzeća koja su pod istragom, od siječnja 2018. dobila su nekoliko navrata bespovratna sredstva koja su bila namijenjena projektima čiji je cilj bio pomoći nezaposlenim osobama koje imaju određene zdravstvene poteškoće  da se zaposle. Sva bespovratna sredstva su djelomično financirana iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Europskog socijalnog fonda Plus (ESF+), a ukupni iznos koji je dodijeljen tvrtkama koje su sada pod istragom bio je veći od 6,6 milijuna eura. Petorica osumnjičenika, koji su bili menedžeri ili zaposlenici tvrtki koje su sada pod istragom, u zahtjevima za dobivanje više bespovratnih sredstava, prilagali su dokumente u kojima su bili navedeni netočni podaci o tome koliko točno ljudi radi na tim projektima. 

Da se nešto sumnjivo događa s podjelom novca koji je bio namijenjen za zapošljavanje nezaposlenih osoba sa zdravstvenim teškoćama, EPPO je doznao zahvaljujući anonimnoj prijavi djelatnika jednog od poduzeća koje se sada istražuje. U podnesenoj prijavi tvrdilo se da se na zaposlenike tvrtki radio pritisak te da ih se tražilo da  potpišu obrasce u kojima se navodilo da su radili na određenim projektima, iako nisu. S obzirom na to u EPPO-u kažu da će se razmjeri te prakse, kao i pričinjena šteta utvrditi nakon što budu obavljene sve pretrage. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Paris 2024 - German Police Vehicle Parked On Champs-Elysees - Paris
1/25
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije