U SKORO 100 GODINA

'Razina zlostavljanja je šokantna': Istraga u Irskoj otkrila stotine zlostavljača u vjerskim školama

FILE PHOTO: Funeral of Irish musician Shane MacGowan in Tipperary
Foto: KAREN COX/REUTERS
1/3
04.09.2024.
u 03:00

Riječ je o najnovijem u nizu izvješća u posljednjim desetljećima o navodnom zlostavljanju i maltretiranju koje su provodili svećenici i članovi crkvenih redova, uglavnom u Katoličkoj crkvi, koja prednjači u Irskoj

Istraga irske države je otkrila "zaista šokantnu" razinu seksualnog zlostavljanja u vjerskim školama, primarno onima kojima upravlja Katolička crkva, s 2395 optužbi u gotovo sto godina, rekla je vlada u utorak. Preliminarna "opsežna istraga" otkrila je 884 navodna seksualna zlostavljača u više od 300 škola diljem zemlje od 1927. do 2013. Većina slučajeva se dogodila u razdoblju između 1960-ih i 1990-ih, objavila je vlada.

Sljedeći korak će biti osnivanje istražnog povjerenstva koje će vjerojatno otkriti dodatne slučajeve, rekla je ministrica obrazovanja Norma Foley na tiskovnoj konferenciji. "Razina zlostavljanja je šokantna. Zaista je šokantna, kao i broj navodnih zlostavljača", kazala je Foley.

Preliminarna istraga se temeljila na evidenciji vjerskih institucija i svjedočanstvima žrtava. Riječ je o najnovijem u nizu izvješća u posljednjim desetljećima o navodnom zlostavljanju i maltretiranju koje su provodili svećenici i članovi crkvenih redova, uglavnom u Katoličkoj crkvi, koja prednjači u Irskoj. Dokument će biti objavljen kasnije u utorak nakon što bude dostavljen žrtvama.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 3

PO
podanak
21:54 08.09.2024.

Grozno je to što je Crkva u Irskoj radila svojoj djeci, direktno ili indirektno, kroz društvene sustave, kroz radionice za cure koje su zgriješile, oduzimala im djecu i prodavala bogatim američkim nerotkinjama, sve uz blagoslov, raspelo i molitvu. Pogledajte film Filomena, s nestvarno dobrom Judy Dench. I gledajte gdje je Katolička crkva danas u Irskoj, taj prezir s kojim se mora nositi. I neka ih je stigla kazna. Stigla ih je i Španjolskoj, Frankovim uvlakačima, i tu ih je pomelo. Bit će metle i u HR, kad Balkan svojom pameću doraste izazovu. Ne zazivam jednako ružne komunističke čistke već društvo koje je zrelo da se odmakne od nametnutih istina. Neka djeca bit će i u Hrvatskoj sretna. Bude to i prije nego se duhovni teroristi podignu sa svojig ofucalih koljena.

Avatar Moj_Gospodin
Moj_Gospodin
09:43 04.09.2024.

Ja mislim da je kod nas još gorja statistika... a što je sa psihičkim maltretiranjima i pranjem mozga u osnovnim školama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije