Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovarali o obrani

Susreli se Biden i Erdogan: SAD će Turskoj prodati borbene zrakoplove F-16

NATO Summit Kicks Off in Vilnius with Biden in Attendance
Foto: Turkish President Press Office/N
1/3
11.07.2023.
u 23:39

Neki diplomati i analitičari vjeruju da je Erdogan iskoristio švedski zahtjev za članstvom u NATO-u kako bi pritisnuo Washington da mu proda F-16 te da je Biden zaključio sporazum

Američki predsjednik Joe Biden i turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarali su o obrambenim i gospodarskim prioritetima tijekom sastanka u Vilniusu u utorak, objavila je Bijela kuća, dan nakon što je Ankara podržala članstvo Švedske u NATO-u. U dogovoru s Kongresom, Bidenova administracija će Turskoj prodati borbene zrakoplove F-16, rekao je ranije u utorak Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Turska, koja je bila posljednja prepreka na švedskom putu prema članstvu u NATO-u, zatražila je u listopadu 2021. da od Lockheed Marina kupi borbene zrakoplove F-16 i gotovo 80 modernizacijskih kompleta za svoje postojeće aviona, u poslu vrijednom 20 milijardi dolara.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, napetosti između članica NATO-a Turske i Grčke, koja od SAD-a želi kupiti zrakoplove F-35, mogle bile su kamen spoticanja za prodaju F-16 Ankari. 

Neki diplomati i analitičari vjeruju da je Erdogan iskoristio švedski zahtjev za članstvom u NATO-u kako bi pritisnuo Washington da mu proda F-16 te da je Biden zaključio sporazum. Bivši francuski veleposlanik u Washingtonu Gerard Araud napisao je na Twitteru da se "'ucjena Švedske isplatila".

VIDEO Broj mrtvih u raketnim napadima na Lavov u četvrtak popeo se na četiri

Komentara 2

DU
Deleted user
14:02 12.07.2023.

Erdogan pustio malog diktatora zakopanog u dubokom bunkeru negdje u Sibiru niz vodu.

Avatar Striborski
Striborski
11:50 12.07.2023.

Zna Turčin trgovati za svoje interese. Mi Hrvateki smo ...... hrvateki. Namjerno početno malo slovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije