sastanak u berlinu

Susret Merkel - Milanović: Trebali bi paziti na fiskalnu odgovornost

'epa02980852 German Chancellor Angela Merkel listens to the discussion on the expansion of the Euro rescue package EFSF at the Bundestag in Berlin, Germany, 26 October 2011. After the vote on the resc
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
30.08.2012.
u 13:00

Činjenica da države žele ući u Europsku uniju čak i u vrijeme krize pokazuje da je projekt europske integracije još uvijek ne samo živ, nego i prilično privlačan

Dosad su izmijenili nekoliko pozdravnih poljubaca i kurtoaznih rečenica na summitima u Bruxellesu i Chicagu, ali prvu priliku za pravi, sadržajni razgovor njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Zoran Milanović imat će 19. rujna u Berlinu. Bit će to tek četvrti Milanovićev bilateralni susret sa stranim državnicima, ali važan ne samo zbog toga što Hrvatska već 22 godine u Njemačkoj vidi najvećeg saveznika, nego i zbog novih okolnosti u kojima je njemačka kancelarka postala praktički kraljica Europe, najmoćnija osoba o čijoj volji i odlukama ovisi sudbina Europljana.

Detalji nepoznati

Još nisu poznati detalji, ali neslužbeno doznajemo da će glavne teme razgovora Merkel i Milanovića biti ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU i jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja. U diplomatskim krugovima na taj posjet gledaju kao na pozitivan znak, važan i za Hrvatsku i njezin ulazak u EU. Kancelarka Merkel bila je u službenom posjetu Zagrebu prije samo godinu dana, a u veljači 2010. u Berlinu je u službeni posjet primila premijerku Jadranku Kosor. Činjenica da se bilateralni njemačko-hrvatski susreti na vrhu nastavljaju redovito događati čak i sada, kad je kancelarka Merkel preokupirana spašavanjem eurozone, tumači se kao potvrda dobrih odnosa. U Berlinu su se pobrinuli da Milanovića dočekaju s dobrim vijestima: njemačka vlada je prošli tjedan donijela prijedlog zakona o pristupnom ugovoru Hrvatske i EU, čime je započela proceduru ratifikacije. To je prije ljetnih odmora najavio i njemački državni tajnik za vanjsku politiku Michael Link.

– Vjerujem da će u studenom odluka biti u Bundestagu – rekao je tada Večernjem listu u Bruxellesu.

Jačanje gospodarske suradnje i buduća suradnja unutar EU bit će također važne teme razgovora A. Merkel i Milanovića.

Proteklih mjeseci pojavila su se neslužbena nagađanja da stare članice EU, preokupirane svojim problemima koji proizlaze iz krize eura, nevoljko u svoju obitelj primaju još jednu ekonomski slabu državu. Ali ta nagađanja ostaju samo neslužbena i nepotvrđena jer prevladavajući je stav u EU i dalje onaj koji zastupaju i Bruxelles i Berlin: činjenica da države žele ući u EU čak i u vrijeme krize pokazuje da je projekt europske integracije i dalje ne samo živ nego i privlačan.

I o izbacivanju

Istina je da se, umjesto o daljnjem proširenju, prvi put u Europskoj uniji počinje govoriti čak i o izbacivanju zemalja (iz eurozone), ali Hrvatska je već praktički u Uniji, završila je pregovore, potpisala pristupni ugovor, provela referendum, i zemlje poput Njemačke žele nam pomoći da uđemo spremni. Zbog toga se očekuje da će Merkel poručiti Milanoviću da bi i Hrvatska trebala paziti na fiskalnu odgovornost i istovremeno se truditi postizati gospodarski rast. Jedini je problem što nitko u Europi još nije smislio čarobnu formulu kojom je moguće imati oboje istovremeno, i po mogućnosti odmah.

Ključne riječi

Komentara 23

LU
luksa
13:43 30.08.2012.

Mislim da kao što je Sanader dobio vritnjak, Milanović sad dobiti za uši a možda i koju šamarčinu. Na jesen kreditna sposobnost dolje, dolazi MMF a za Novu godinu tehnička vlada pod direktnom kontrolom MMF i EU. Tako da više nečemo biti ni slučajna Milanovićeva država nego protektorat. To nam je priskrbila kukuriku koalicija i politika kojoj je središte interesa PR.

DO
downunder
13:45 30.08.2012.

Možda Zoki objavi rat Njemačkoj pa nas napadnu i oslobode crvene kuge.

VI
Vid
13:38 30.08.2012.

Uh sto li se ovaj tek zabrljaviti u Berlinu ? Povest ce valjda i mentora Cacica . A kakav ce tek ugled napraviti "slucajnoj drzavi " Ako Merkelica u Milanovicu trazi saveznika onda je i ona pala ispod razine lidera.era. Zanima me da li ce ovaj Titin pionir upotrijebiti i svoj omiljeni pozdrav " Drugarice i drugovi ' ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije