PO BESPUĆIMA HRVATSKOG PRAVOSUĐA

Sutkinja i stečajni upravitelj optuženi 2020. za izvlačenje 45 milijuna kuna, optužnica još nije pravomoćna

Zagreb: Na zagreba?kom velesajmu održano ro?ište vjerovnika TZV Gredelj
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
06.09.2024.
u 14:29

Obrane su danas na sjednici optužnog vijeća ponovo tražile izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, a što je sud odlučio trebalo bi se znati sredinom rujna. Usput, sutkinja Malenica još uvijek je zaposlenica Trgovačkog suda

Uhićeni su 2017., optuženi su 2020., a ni četiri godine kasnije, ta optužnica još nije pravomoćna. I neće biti još neko vrijeme jer se danas na sjednici optužnog vijeća ponovo raspravljalo o izdvajanju nekih dokaza kao nezakonitih, i to iako je već jednom bilo odlučeno da su zakoniti, no onda je ta odluka zbog neke tehnikalije poništena, pa sada ide sve nanovo...

Tako se u najkraćim crtama može opisati još jedan slučaj koji je zapeo u bespućima hrvatskog pravosuđa; onaj u kojem je USKOK nakon istrage koja je trajala dvije i pol godine još tamo 2020. podigao optužnicu protiv Vesne Malenice, sutkinje Trgovačkog suda i Pere Hrkaća, stečajnog upravitelja, zbog optužbi da su iz stečajeva koje su zajedno vodili, izvukli oko 45 milijuna kuna. Obrane su danas na sjednici optužnog vijeća ponovo tražile izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, a što je sud odlučio trebalo bi se znati sredinom rujna. Usput, sutkinja Malenica još uvijek je zaposlenica Trgovačkog suda. I to nakon što je 2017. bila  uhićena i pritvorena. Izrečena joj je stegovna mjera privremenog udaljenja sa sudačke dužnosti, što znači da ona već sedam godina prima  nekih 60 posto plaće, ne radi, a stegovnu mjeru Državno sudbeno vijeće joj produlje svaka tri mjeseca. Zadnji put su to učinili  u srpnju ove godine. 

Prema optužnici, USKOK tvrdi da su sutkinja Malenica i Hrkać godinama bili dobro uigrani tandem, jer su zajedno tijekom godina vodili niz stečajnih postupka, velikih tvrtki i banka, poput Glumina i Komercijale banke. Vođenje stečajeva bilo im je, tvrdi USKOK, pokriće za izvlačenje novca i osobno bogaćenje. Prema navodima USKOK-a, izvukli su oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje osobno "zaradili" oko 13 milijuna kuna. Osim njih dvoje, još su optuženi Tatjana Kušec, koja je bila Hrkačeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. 

Sutkinja Malenica i Hrkać se terete da su u stečajnim postupcima koje su vodili Glumina banku oštetili za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, Amforu maris za 15,5 milijuna kuna, TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna, te da su u još 11 stečajnih postupka te tvrtke oštetili za još 11 milijuna kuna. Hrkać se tereti i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove na njegovim ili sutkinjinim nekretninama, a tereti se i da je nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike. Optuženici se terete da to počinili od kolovoza 2008. do studenog 2017.

POVEZANI ČLANCI:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije