upitna kvaliteta?

Svađa u Njemačkoj zbog puške G36 koju koriste i vojnici HV-a

26.02.2009.,Zagreb,Hrvatska - Zajednicka obuka Hrvatske i Americke vojske na vojnom poligonu u Gasincima kod Djakova, za posebnu misiju u Afganistanu u kojoj ce taj posebno pripremljen tim obucavati Afganistansku vojsku Photo: Zeljko Lukunic/24sata
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
16.05.2015.
u 08:15

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen tvrdi da se puška pregrijava pri rafalnoj paljbi i da nije precizna

Kvaliteta puške G36, koju koriste i Oružane snage RH, zavadila je njemačku vladu s poznatom kompanijom Heckler&Koch (HK), koja je najavila sudsku borbu zbog politički motiviranog progona. Sukob s njemačkom vladom, nakon desetljeća suradnje na obostranu korist, počeo je prošli mjesec nakon izjave ministrice obrane Ursule von der Leyen da je kvaliteta puške G36, perjanice proizvodnog programa HK, u najmanju ruku upitna.

Pogibja vojnika u ISAF-u

Puška, tvrdi ministrica, ne ispaljuje metke precizno po toplom vremenu te se pregrijava pri rafalnoj paljbi. "To oružje, na način kako je sada konstruirano, više nema budućnosti u njemačkim oružanim snagama", izjavila je ministrica. Njezina izjava rezultat je studije koja je trebala istražiti utjecaj puške na tragični događaj prije pet godina, kada su na sjeveru Afganistana, u misiji ISAF, poginula tri njemačka vojnika. Oružje im se u sukobu s talibanima pregrijalo, što ih je nagnalo na povlačenje, stoji u dokumentu u koji je uvid imao Reuters. U HK-u, jednom od najpoznatijih proizvođača pješačkog oružja na svijetu, smatraju da vlada provodi svojevrsnu kampanju protiv njih. Što to odjednom ne valja s puškom koju njemačka vojska koristi već 20 godina i zašto se ne žali ostalih 30 država u koje je prodana, pitaju u HK. Najavili su tužbu protiv vlade zbog narušavanja ugleda. Tu pušku koriste i specijalne postrojbe OSRH. Manja količina nabavljena je prije nekoliko godina kao prijelazno rješenje između kalašnjikova i domaće puške VHS, tvrdi izvor iz vojnih krugova. Prema neslužbenim tvrdnjama, hrvatski vojnici koriste G36 u Afganistanu i imaju pozitivna iskustva.

Odlična puška

"Riječ je o odličnoj puški", kaže naš izvor. Njemački analitičari smatraju da Berlin napada tvrtku jer se oružje pojavilo u rukama paravojnih formacija od Libije do Meksika i tamošnjih krijumčara droge. 

>> VHS 2: Naša nova puška jedna je od najsofisticiranijih 

>> Zarada od oružja 75 milijuna eura, najbolji su kupci Jordan i SAD

Komentara 59

SV
svakakav
09:57 16.05.2015.

Sad im treba prodat Vhs

VL
????
10:01 16.05.2015.

Kažu Švabe da je pri nabavci oružja kod njih u igri i nepotizam.

Avatar humbaba
humbaba
08:52 16.05.2015.

ovo je vrhunska puška,mogu oni lagati što god hoće,to je samo dokaz da su svi političari isti. Ponavljam puška je odlična a ova baba priča o nečemu o čemu nema pojma.Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije