NA VRH ISMOIL SOMONI

Svaka čast Šerpama, ali njihovu je hranu nemoguće jesti!

cure
VL
Autor
Hrvoje Dečak
10.05.2011.
u 12:05

Šest alpinistica iz Zagreba priprema se za ekspediciju u Tadžikistanu

Još dva mjeseca dijele šest Zagrepčanki od polaska na pohod prema vrhu Ismoil Somoniju (7495 m) u Tadžikistanu, u doba SSSR-a poznatijem pod nazivom Pik komunizma. Kako smo pisali, na vrh kane stići u kolovozu, a zasad je jedina promjena da će umjesto arhitektice Lade Lukinić na ekspediciju krenuti dipl. kineziologinja Sanda Šarko. Pridružila se ekipi koju čine mr. biokemije Ana Bokulić, studentica biologije i kemije Tea Čalogović, apsolventica kineziologije Ena Vrbek, antropologinja mr. Sanja Đurin i dipl. grafička dizajnerica Sunčica Hrašćanec. Podršku i savjete telefonom će iz Zagreba davati liječnica dr. Lana Đonlagić (sada na specijalizaciji iz kirurgije čeljusti i lica), a iz Innsbrucka i ovaj put meteorologinja dr. Ivana Stiperski, koja uskoro odlazi tamo na postdoktorski studij iz planinske meteorologije.

- Odlično smo raspoložene i s velikim ambicijama - pričaju djevojke, od kojih su neke bile i na ženskim ekspedicijama Cho Oyu i Mt. Everest, a Ena Vrbek se i popela na Mt. Everest.

- Sada ćemo se, nakon aklimatizacije, pokušati vratiti u bazni logor na 4300 m i odande u neprekinutom usponu doći na vrh Ismoil Somonija što je 3200 metara visinske razlike. Računamo da će nam za to trebati 36 sati. Koliko znamo, nitko to još nije pokušao tamo - govore alpinistice.

Sve su one velike pustolovke. Bave se intenzivno i skijanjem, ronjenjem, jedrenjem, biciklizmom, tenisom...

Za razliku od pohoda na Everest, ovdje neće biti ni maski s kisikom, ni nosača ni kuhara, nego će cure sve raditi same.

- Svaka čast kuharskom umijeću Šerpa na Himalaji, ali ta hrana vam je dobra jedanput, ali ne možete je jesti stalno. Vjerujemo da je tako i tamo kamo sada idemo, pa ćemo većinu hrane nositi od kuće - kažu.

Neke od njih su već dugo u sretnoj vezi, poput Ene Vrbek.

- Moj dečko Filip Filipović daje mi veliku podršku, iako mu nije drago kad odlazim na dugo - priznaje Ena.

Od domaćih sponzora zasad je pomoć obećala jedino tvrtka za trgovinu medicinskom tehnologijom Kardian iz Zagreba, koja je sponzorirala i prošle ekspedicije. No, više nego u Hrvatskoj naše alpinistice cijene u inozemstvu, pa je francuski Millet, najpoznatiji svjetski proizvođač opreme za ekstremne visine, i ovaj put sponzor.

- Iako smo za prošle pohode dobile niz nagrada i priznanja, poput Ponosa Hrvatske te nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportskih novosti, kod nas još neki tvrde da planinarstvo nije sport, valjda zato jer se čovjek ne natječe s drugim čovjekom. Ali, natječe se sa samim sobom - slikovito kažu djevojke.

Sunčica Hrašćanec snimit će film o pohodu.

- To je uvjet Milleta za sponzorstvo, ali bilo bi sjajno da i netko iz Hrvatske pomogne opremom za snimanje tog dokumentarca - ističe Sunka.

 Ponovimo da je svaka pomoć tim skromnim, ali hrabrim i iznad svega pozitivnim djevojkama dobrodošla jer su troškovi oko 25.000 kuna po osobi.

 Svatko tko je u mogućnosti može pomoći na:

 CROATIAN FEMALE CLIMBING EXPEDITION

 PD Vertikal, Vrazova 8 c, 42 000 Varaždin, Croatia, MB: 0267309, ŽIRO RAČUN: 2360000-1101724330, a informacije se mogu dobiti kod vođe ekspedicije Sanje Đurin na 098-1975-527

 

Komentara 8

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:24 10.05.2011.

baš lijepo da ove žene vole planinariti.... samo ni nije jasno zašto očekuju da im to netko drugi plati??? ja kad idem na japetić ne tražim sponzore za put do samobora... niti očekujem od tete ruže u domu besplatni ručak a ovaj njihov \"poduhvat\" nije baš puno teži od japetića... samo što je malo dalje... :) tisuće ljudi godišnje se vere po tim vrhovima... i ne prave od toga nauku... to je čisti turizam

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:25 10.05.2011.

Sve su one velike pustolovke. Bave se intenzivno i skijanjem, ronjenjem, jedrenjem, biciklizmom, tenisom... hmmmm - zaista osebujno shvaćanje pojma \"pustolovina\"

HR
hrabrica
15:10 23.05.2011.

Cuj njih, novcana pomoc za uspon na planinu, a Serpe koje se malo malo penju (pa se ne hvalisu time) placaju takvom mizerijom za koju one ne bi iz kuce izasle a ne da bi se neznam ni sama koliko puta popele na taj vrh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije