Plan Ministarstva znanosti i obrazovanja

Svaka županija mora imati školu za učenike s teškoćama

storyeditor/2024-05-31/PXL_040324_111152177.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
01.06.2024.
u 14:07

U tekućoj školskoj godini nastavu u školama pohađa 29.603 učenika s teškoćama u razvoju ili 6,57 posto od ukupnog broja.

Prva faza radova na gradnji nove zgrade Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama "Milan Amruš" u Slavonskom Brodu približava se kraju. To je jedina takva škola u ovom dijelu Slavonije, u koju dolaze i djeca iz drugih županija. Projekt nove školske zgrade škole vrijedan je 7,8 milijuna eura, a gradnju sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 85,7 posto sredstava, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s 9,18 posto te Brodsko-posavska županija s 5,12 posto. Grad Slavonski Brod osigurao je zemljište za novu školu u u Ulici Augustina Kažotića.

Nova škola nakon 48 godina

Nova školska zgrada s pratećim objektima, s površinom od 4500 kvadratnih metara za oko 250 učenika u jednoj smjeni, dat će izniman doprinos u neometanom odvijanju odgojno-obrazovnog procesa i psihosocijalne rehabilitacije učenika s teškoćama u primjerenijim prostornim uvjetima.

Ova škola specifična je po tome što je jedina u Brodsko-posavskoj županiji koju pohađaju isključivo djeca s teškoćama u razvoju, a uvjeti u staroj derutnoj zgradi bili su katastrofalni. Nastava se ondje desetljećima odvijala u neadekvatnom i neprimjerenom prostoru bez zadovoljavanja osnovnih pedagoških standarda. Sada će, nakon punih 48 godina nastave u "privremenom" smještaju, učenici napokon biti premješteni u novu zgradu. Trenutačno je ovo jedno od najvećih gradilišta u Slavonskom Brodu.

VEZANI ČLANCI: 

– Plan je završiti sve vanjske radove do jeseni kako bismo se u kišnom dijelu godine mogli koncentrirati na unutarnje radove. Zasad se svi radovi odvijaju u skladu s postavljenim rokovima, pa se nadamo da će tako i ostati. U travnju 2025. godine objekt bi trebao biti u potpunosti završen i predan investitoru – rekao je Robert Flisar, pomoćnik glavnog inženjera na gradilištu.

Škola za djecu s teškoćama gradi se i u Čakovcu, a uskoro će biti pripremljen projekt za takvu školu u Krapinskim Toplicama. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja navode kako je njihova ideja da svaka županija ima barem jednu takvu veliku i modernu i suvremenu školu, kako bi se najranjivijim skupinama osigurala najveća podrška. Slavonski Brod u tom je smislu izdvojen kao primjer dobre prakse

– Infrastrukturni radovi na izgradnji školske zgrade su samo beton i željezo. Vlada RH ulaže puno u organizaciju svega onoga što dolazi nakon obrazovanja ovih učenika za integraciju u društvo. Želimo da ta integracija bude što bezbolnija za njih i njihove obitelji te da što bolje osiguraju svoju egzistenciju – rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

>>> FOTO Znate li koja je najduža rijeka u Hrvatskoj?

storyeditor/2024-05-31/PXL_040324_111152177.jpg
1/10

Učenici s teškoćama u razvoju predstavljaju važnu i osjetljivu skupinu jer njihovo obrazovanje zahtijeva posebne pristupe i podršku kako bi im se omogućilo ostvarivanje punog potencijala. U tekućoj školskoj godini 2023./2024. nastavu u hrvatskim osnovnim školama pohađa 29.603 učenika s teškoćama u razvoju ili 6,57 posto od ukupno 450.756 učenika. Riječ je o djeci suočenoj s različitim izazovima u obrazovanju. Ovaj broj upućuje na znatnu prisutnost ovog segmenta populacije u obrazovnom sustavu. Unatoč tome, udio učenika s teškoćama u razvoju manji je nego u prošloj školskoj godini, kada je iznosio 7,45 posto od ukupnog broja učenika.

Po postotku u županijama, Međimurska je prva s ukupno 1238 ili 9,45 posto učenika s teškoćama. Na drugom je mjestu po zastupljenosti Bjelovarsko-bilogorska županija s 8,82 posto, a na trećem mjestu Krapinsko-zagorska županija sa 7,64 posto. Stoga ne čudi što se upravo u dvije od tri spomenute županije grade škole za djecu s teškoćama.

>>> FOTO Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

storyeditor/2024-05-31/PXL_040324_111152177.jpg
1/19

Programska potpora

U ministarstvu navode kako se odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju temelji na načelima prihvaćanja različitosti učenika, prihvaćanja različitih osobitosti razvoja učenika, osiguravanja uvjeta i potpore za ostvarivanje maksimalnoga razvoja potencijala svakoga pojedinog učenika, izjednačavanja mogućnosti za postizanje najvećega mogućeg stupnja obrazovanja te osiguravanja odgoja i obrazovanja učenika što bliže njegovu mjestu stanovanja.

Pravilnikom o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju utvrđene su vrste teškoća na temelju kojih oni ostvaruju pravo na primjerene programe i oblike školovanja te primjerene oblike pomoći. Primjereni programi i oblici odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju ostvaruju se uz programsku i profesionalnu potporu te pedagoško-didaktičku prilagodbu.

Programska potpora obuhvaća različite vrste primjerenih programa odgoja i obrazovanja, dodatne odgojno-obrazovne i rehabilitacijske programe te privremene oblike odgoja i obrazovanja.

>>> VIDEO Zagrebački orkestar ZET-a u sklopu svoje "Glazbene kontrole" i Dana grada Zagreba svirao u tramvajima i po gradu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije