NASTAVAK ŠKOLOVANJA Oko 10.000 mladih u BiH izvan gimnazija

Svako četvrto dijete ne ide u srednju školu

BIH-SKOLA-TXT.jpg
import
07.09.2006.
u 19:17

Nekoliko tisuća djece u Bosni i Hercegovini koja su ove godine završili osnovno obrazovanje nisu upisali srednju školu. Ne postoje potpuni podaci o broju djece koja ove godine neće započeti srednjoškolsko obrazovanje, ali na temelju podataka iz pojedinih kantona, može se zaključiti kako će i do 10.000 dječaka i djevojčica ostati bez srednjoškolske naobrazbe. Samo u Unsko-sanskom kantonu više od 1.000 svršenih osnovaca ove godine nisu upisali niti jednu srednju školu. To znači da svaki četvrti učenik u ovom kantonu prekida obrazovanje nakon osnovne škole. Situacija nije mnogo bolja ni u drugim kantonima, te Republici Srpskoj.

- Podaci koju su nepotpuni i do kojih smo došli prije tri godine govore da ima oko 1.300 djece koja ne pohađaju niti osnovnu školu. Ne postoje potpuni i pouzdani podaci koliko doista djece nije upisano u osnovne, kao ni srednje škole na području BiH. Međutim, Svjetska banka je radila jednu studiju koja je pokazala da veliki broj djece nakon osnovne škole ne nastavlja svoje obrazovanje.

U europskim i drugim razvijenim zemljama, prisutan je trend stvaranja društva znanja, odnosno što dužeg obrazovanja ljudi. U državi kao što je BiH, gdje ne postoji visok stupanj upisa djece u srednje škole, to bi mogao biti dugoročno veliki problem, kaže ravnatelj Odjela za obrazovanje pri OESS-u, Claude Kieffer.

Međunarodne organizacije nastoje stimulirati domaće vlasti da poduzmu odlučnije mjere kako bi se zaustavio ovaj negativni obrazovni trend. Kieffer ističe kako je situacija posebno loša u ruralnim područjima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije