SKRB O DJECI U EUROPI

Svako dijete treba sigurno obiteljsko okruženje

Zagreb: Konferencija "SKRB2024 Transformacija skrbi o djeci u Europi"
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/3
23.09.2024.
u 17:32

Natalija i njezin suprug tijekom 20 godina otvorili su vrata svog doma i srca za više od dvadesetero djece

Kad god su nam rekli da dijete ima potrebu za obitelji, mi nikad nismo pitali koje je nacionalnosti, to nikada. Mađari, Srbi, Hrvati, Romi, Ukrajinci, ma nikad nismo pravili razliku. Svi smo mi ljudi – počinje priču svoje obitelji Natalija Medak, udomiteljica koja je iz Ukrajine došla u Vukovar prije više od 20 godina. Njezino iskustvo prenosi nam UNICEF. Natalija i njezin suprug tijekom 20 godina otvorili su vrata svog doma i srca za više od dvadesetero djece o kojima danas jednoglasno govore: “Svi su predivni, prekrasni, pošteni, predobri. Svi rade i ponosni smo na sve njih.” I trenutačno je u kući Medakovih živahno jer udomljavaju šestero djece, u dobi od 8 do 15 godina. – Osjećamo se mlađe s njima. U srednjim smo godinama, a kad uzmemo prosjek svih godina, onda smo i mi mladi! – govori ona kroz smijeh.

– Na početku nismo ni znali da je moguće biti udomitelj, sve je počelo spontano, u razgovoru sa socijalnom radnicom Dubravkom, koja nam je u početku bila ogromna podrška – prisjeća se Natalija, koja je, baš zbog potrebe za međusobnom podrškom i dijeljenjem iskustava, u Vukovaru osnovala Udrugu udomitelja. A više od 1400 stručnjaka i donositelja odluka iz 28 zemalja te više od 50 mladih osoba s iskustvom u sustavima skrbi okupilo se na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji “SKRB 2024: Transformacija skrbi o djeci u Europi”.

– U vremenima u kojima se svijet suočava s višestrukim globalnim krizama nije jednostavno rješavati društvena pitanja. Zato moramo raditi zajedno kako bismo osigurali najbolju moguću budućnost ne samo za djecu i obitelji već i za naše društvo i gospodarstva u cjelini – i moramo djelovati odmah. Zajedno s našim partnerima predani smo osiguravanju najboljeg interesa djeteta i, kad god je to moguće, sprečavanju smještanja djece u institucionalnu skrb, poboljšanju kvalitete skrbi u zajednici ili obitelji te podupiranju socijalne integracije djece i adolescenata s iskustvom u sustavu skrbi – poručila je Luisa Brumana, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku na zatvaranju konferencije.

– Što se prije počnu rješavati nepovoljne prilike u djetinjstvu, to će biti veće stope povrata za društvo – istaknula je Katarina Ivanković Knežević, direktorica Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje pri Europskoj komisiji. Mehanizam je jednostavan: skrb o djeci poboljšava obrazovna postignuća, a viša obrazovna postignuća znače više stope zaposlenosti, veću produktivnost i bolje zdravstvene ishode. Bolje obrazovanje i socijalna uključenost znače i manju potrošnju na socijalne usluge.

POVEZANI ČLANCI:

Po procjenama UNICEF-a, još uvijek gotovo pola milijuna djece živi u domovima za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi u regiji Europe i srednje Azije. To je ekvivalentno stopi od 232 na 100.000 djece u dobi do 17 godina i najviša je stopa u svim regijama u svijetu te je viša od globalnog prosjeka od 105 na 100.000 djece. – Naša je poruka jasna: svako dijete zaslužuje priliku da odrasta u sigurnom obiteljskom okruženju, a obitelji trebaju imati pristup uslugama i podršci koje su im potrebne kako bi se brinuli o svom djetetu kod kuće – podcrtala je Luisa Brumana. 

GALERIJA Prepoznajete li ovo dijete? Danas je uspješni hrvatski biznismen, karijeru je gradio vani, ali ambicije su mu još veće

Zagreb: Konferencija "SKRB2024 Transformacija skrbi o djeci u Europi"
1/24
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije