Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

Svako drugo dijete doživjelo je cyber zlostavljanje, čeka se zakon na razini EU-a

Glavak
17.11.2023.
u 15:01

Na razini Europske unije potrebno je kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, kaže EU zastupnica Sunčana Glavak

- Na razini Europske unije potrebno je kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, što je i pokrenuto na razini Europske pučke stranke u Europskom parlamentu - rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u Virovitici, gdje je organizirala konferenciju "Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying".

Rekla je da je prema istraživanju EU Kids Online, svako treće dijete prisutno na internetu, a 50% njih izjavilo je da je doživjelo neku vrstu cyber zlostavljanja. - Ne zaboravimo okrutnu istinu – nasilje na internetu ubija. I vaša podrška i angažman ključni su za stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja za sve, a posebno za najranjivije skupine - rekla je Glavak.

Predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović rekao je kako je značajan utjecaj društvenih mreža i medija donio novu društvenu dimenziju te se složio da ono što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži. Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako preventiva treba početi u školi jer se, naglasio je, cyberbullying ne događa nekome drugome. Sanja Kirin, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Virovitičko-podravske županije, naglasila je da je temeljna vrijednost Zajednice zaštita obitelji, djece i mladih te stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja.

U panel-raspravi "Kako zaustaviti cyberbullying?" rečeno je da treba sustavno raditi na razvijanju empatije i jačanju prevencije, kao i definirati što je točno zlostavljanje na internetu kako bi se ono moglo kvalitetnije prepoznati. Posljednjih godina zabilježn veći porast kaznenih djela na štetu djece na internetu, a empatija je jedna od temeljnih vrijednosti na kojim treba raditi.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak održana je u lipnju u Zagrebu. Kao ključna govornica na toj konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica tzv. “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu.

Njezina kći Nicole Coco Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika. Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije