Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONCI U TURIZMU

Sve više Ukrajinaca stiže u Hrvatsku: 'Evo koliko ih traži posao i gdje, mogli bi spasiti sezonu'

Inga Bilokoruva
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/5
29.03.2022.
u 21:30

Posao traže uglavnom žene u dobi od 20 do 40 godina, pretežito u ugostiteljstvu, turizmu i građevini

Prema izreci 'svako zlo za neko dobro', egzodus Ukrajinaca iz njihove zemlje podudara se s pripremama za početak turističke sezone na Mediteranu i povećanom potrebom za radnicima. Grčka je, recimo, ni desetak dana od izbijanja rata oglasila da 50.000 radnih mjesta, koliko joj godišnje treba stranih sezonaca, rezervira za ukrajinske izbjeglice. Nešto kasnije, ali i dalje na vrijeme, uključila se i Hrvatska, koja Ukrajincima izbjeglim pred ratom omogućuje da u našoj zemlji ranopravno žive i rade, što je svakako način da tim ljudima izbjeglički dani budu ispunjeniji i humaniji.

Radna dozvola nije im potrebna te se, nakon što se registriraju u MUP-u, normalno prijavljuju kao nezaposleni u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

U Hrvatskoj je trenutačno nešto više od deset tisuća ukrajinskih državljana (oko pet tisuća žena i četiri tisuće djece dok je muškaraca manje od 1500), a do prošloga petka na Zavod za zapošljavanje prijavilo ih se 39. Uglavnom se radi o ženama u dobi od 20 do 40 godina. Pretežito traže posao u ugostiteljstvu, turizmu i građevini, a većina se prijavila pri ispostavama HZZ-a u Zagrebu i kontinentalnim gradovima te u Zadru. Broj nije velik iz razumljivih razloga, budući da sve osobe pod privremenom zaštitom moraju dobiti osobnu iskaznicu i OIB da bi se mogle prijaviti u evidenciju HZZ-a.

No interesa ima, kako kažu radnici HZZ-a koji su svakodnevno u prihvatnim centrima, a zainteresirani su i poslodavci. Javljaju se kako HZZ-u i Crvenom križu tako i direktno prihvatilištima. Interes ne čudi, samo u turizmu manjka oko 30.000 sezonskih radnika. No pitanje je hoće li se i u kojoj mjeri poklopiti potrebe hrvatskih poslodavaca i izbjeglih ljudi.

– Naši se poslodavci raspituju oko zapošljavanja Ukrajinaca, ali kad ih uputimo na Crveni križ ili Zavod za zapošljavanje, gube interes. Nažalost, neki su se privatnici naviknuli raditi tako da radniku samo dio plaće isplaćuju na račun, a ostatak na ruke te od takve prakse i dalje ne odstupaju. Ima i onih koji su se ponadali da s Ukrajincima stiže jeftina radna snaga, a kada shvate da je sve regulirano i da nema ništa na crno – odustaju. U hotelskim kućama takve prakse nema, no s druge strane, bit će problema sa smještajem. Ionako mnoge kompanije muku muče s time kamo smjestiti sezonce, a sada bi zapravo trebali smještati cijele obitelji – govore nam u jednoj agenciji za zapošljavanje.

Nekima će, dakako, uspjeti preskočiti sve stepenice i izravno stupiti u kontakt s potencijalnim radnikom iz Ukrajine, pa se u ukrajinskoj zajednici pribojavaju iskorištavanja i kršenja ljudskih prava. Izbjegavanja zakona i lova u mutnom zasigurno će biti, kao što toga ima svakog ljeta. U velikim turističkim tvrtkama je, nasreću, situacija uređena i takva praksa je izuzetak, a iz Hrvatske udruge turizma, koja okuplja najveće domaće kompanije, poručuju da podržavaju zapošljavanje kvalificirane radne snage iz Ukrajine.

– Naše će članice prioritetno zaposliti sve ukrajinske državljane koji pokažu interes za rad u sektoru turizma. O njihovu uključivanju u tržište rada redovito se razgovara i s resornim ministarstvima – kažu u HUT-u.

No na koncu ostaje nepoznanica koliko će se uopće ukrajinskih državljana zadržati u Hrvatskoj.

VIDEO Preko tri milijuna ljudi pobjeglo je od rata iz Ukrajine: Ovo su lica izbjeglica...

Ključne riječi

Komentara 5

AN
AnaliticarSvemira
23:16 29.03.2022.

Zašto se te jadne ljude (koji su pretežno žene i djeca) gleda kao na neku jeftinu radnu snagu ili nekog tko će dići hrvatski natalitet?? Nije njimna do toga da ih se iskorištava u Hrvatskoj nego da se što prije vrate u Ukrajinu svojoj kući. Ovi domaći izrabljivači NEK PLATE DOMAĆE RADNIKE PREMA ZAKONU PONUDE I POTRAŽNJE, a ne da moramo uvoziti Srbe, Bosance ili Makedonce, a sad ovi trljaju ruke, jer je navodno došla još jeftinija radna snaga. Ako je tim ljudima do rada i zarade NE TREBA IM HRVATSKA, u Njemačkoj ima dosta posla za njih za puno bolju plaću i pod puno boljim uvjetima. Inače, treba totalno zabraniti sezonske radne dozvole, dosta mi je ovih krkana koji lješkaraju cijelu godinu, a onda u 4 mjeseca sezone izrabljuju strane radnike, TJERAJU HRVATSKE RADNIKE U EU, a za profit krkaju janjetinu i voze polovni BMW.

TE
Teig1
22:19 29.03.2022.

Ukrajinci dolaze od 2014 sa skupim autima i residencijama na našoj obali. Sve zarađeno nakon pravedne privatizacije državnih firmi, kod nas također dobro poznato.

Avatar najbolji13
najbolji13
07:38 30.03.2022.

Dobrodosli u Hrvatsku nadamo se da ce vam bar malo biti lakse do povrtaka u svoju domovinu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije