VRIJEĐA OSJEĆAJE

Sve zbog proslave: Schmidt pismom upozorio Dodika, a veterani najavili da će oni spriječiti paradu

U Banjoj Luci izabrana nova Vlada RS-a
Foto: Dejan Rakita
1/2
04.01.2023.
u 16:24

Najava ovogodišnjeg obilježavanja 9. siječnja izazvala je oštru reakciju u Sarajevu pa su se zbog toga u srijedu sastali čelnici različitih bošnjačkih udruga koji su od Schmidta zatražili da osigura poštivanje presuda Ustavnog suda BiH ali i zaprijetili "samoorganiziranjem" svojih članova.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt posebnim je pismom upozorio čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. siječnja kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji.

Vlasti RS planirale su 9. siječnja organizirati proslavu praznika kojega je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim a ove godine to kani učiniti uz svečanu akademija u Banjoj Luci ali i paradu koju bi upriličili u Istočnom Sarajevu.

U pismu koje je, uz ostale, poslao na adrese predsjedateljice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika RS Milorada Dodika, Schmidt je istaknuo kako praznici trebaju povezivati ljude a ne poticati podjele među njima.

"Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na europskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH", napisao je Schmidt podsjećajući kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Taj je sud ranije ocijenio kako je 9. siječnja neustavan kao praznik i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u jer označava datum iz 1992. godine kada je protivno tadašnjem ustavnom uređenju jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom "Srpska Republika BiH" što je predstavljalo uvod u rat.

Najava ovogodišnjeg obilježavanja 9. siječnja izazvala je oštru reakciju u Sarajevu pa su se zbog toga u srijedu sastali čelnici različitih bošnjačkih udruga koji su od Schmidta zatražili da osigura poštivanje presuda Ustavnog suda BiH ali i zaprijetili "samoorganiziranjem" svojih članova.

Čelnik veteranske udruge "Zelene beretke" Muhamed Švrakić pojasnio je kako oni od MUP-a Federacije BiH i policije Sarajevske županije traže da od 7. do 9. siječnja postave kontrolne punktove na prilazima Sarajevu i tako spriječe dolazak na paradu u Istočnom Sarajevu osoba koje se mogu smatrati ekstremistima.

"Ukoliko policija to ne učini mi ćemo pozvati naše članove da se samoorganiziraju i to spriječe", kazao je Švrakić.

VIDEO: Otkriveni problemi u tri popularne aplikacije, ako imate neku od njih možda je bolje da ju obrišete

 

Komentara 6

MI
mikimiki1
17:12 04.01.2023.

BiH nema zakon o praznicima tako da niti jedan praznik nije ustavan ili u skladu sa zakonom. Pola drzave slavi svoje datume, druga polovina svoje. A doticni Visoki predstavnik nije imenovan od strane GS UN tako da i nije to sto misli da jeste nego je nametnut.

DU
Deleted user
20:23 04.01.2023.

Taj je sud ranije ocijenio kako je 9. siječnja neustavan kao praznik i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u jer označava datum iz 1992. godine kada je protivno tadašnjem ustavnom uređenju jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom "Srpska Republika BiH" što je predstavljalo uvod u rat. OVE BOŠNJE SU SMJEŠNE PITATE SE ZAŠTO PA JEDNOSTAVNO TAJ SUD NEMA OVLASTI U RS-u UZ SVE TO TVOREVINA JE ŽIVA I DANAS I ZAUZIMA PREKO 50% PROPALE DRŽAVE BiH.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
18:30 04.01.2023.

Podržavam to što Srbi organiziraju, ne zato što podržavam povijest Republike Srpske, nego zato što na isti način Bošnjaci mogu zabraniti ili nametnuti praznike Hrvatima. Hrvati su prisiljeni praznovati 25.11. - "dan državnosti BiH" iz vremena komunizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije