IDUĆI KORACI RAZVITKA

Sveučilište u Zagrebu održalo skup o transferu tehnologije: 'Osigurano je 25 milijuna eura'

Foto: Zvonimir Ferina
1/3
19.04.2023.
u 21:49

Ističući kako Sveučilište pokreće niz inicijativa u području transfera tehnologije i inovacija, Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom,  izrazio je spremnost Sveučilišta da sastavnicama pruži još snažniju podršku u ovim složenim procesima

Transfer tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu - naziv je stručnog skupa koji je u auli Sveučilišta održan ove srijede, s ciljem raspravljanja o potencijalnim koracima kojima bi transfer tehnologije pokazao bolje rezultate, kao i otvaranjem različitih pitanja vezanima uz istraživanja na sveučilištima općenito, djelovanja startup-ova i spin-off kompanija. 

Ističući kako Sveučilište pokreće niz inicijativa u području transfera tehnologije i inovacija, Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom,  izrazio je spremnost Sveučilišta da sastavnicama pruži još snažniju podršku u ovim složenim procesima te naglasio važnost razvijanja i pokretanja projekata transfera tehnologije na razini sastavnica. Također, najavio je i osnivanje Gospodarskoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu te intenziviranje konkretne suradnje s gospodarstvom, naodi se u objavljenom priopćenju. 

- Potrebno je komercijalizirati intelektualno vlasništvo stvoreno korištenjem javnih financija i drugih resursa na dobrobit društva u procesu odgovorne komercijalizacije - kazala je u raspravi i Matanovac Vučković, profesorica na Pravnom fakultetu, navodeći kako je Sveučilište ''razvilo pravni okvir za upravljanje intelektualnim vlasništvom''. 

Dr. sc. Vlatka Petrović, o.d. privremenoga voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu govorila je o podršci transferu tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu, a ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić predstavio je nacionalne smjernice za transfer tehnologije i znanja i korespondirajućih programa i javnih poziva. Tijekom svoga izlaganja, dr. sc. Hrvoje Meštrić istaknuo je da je već osigurano 25 milijuna eura bespovratnih sredstava koji stoje na raspolaganju za transfer tehnologije te da se vrlo brzo očekuje i novih 30 milijuna eura za ovo područje.

Također, na skupu je najavljeno raspisivanje natječaja za upis nove generacije polaznika poslijediplomskoga specijalističkoga interdisciplinarnoga studija Intelektualno vlasništvo početkom svibnja 2023. Program ovoga studija namijenjen je pojedincima iz svih struka budući da je usmjeren na stjecanje specijalističkih znanja o načinima i sadržaju pravne zaštite te upravljanju intelektualnim vlasništvom u procesu transfera tehnologije, navodi se u priopćenju.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije