OBJAVLJENE PLAĆE

Svi pričaju o vojnom roku, a znate li koliko u HV-u uopće zarađuju? Evo koliko svaki mjesec primaju vojnici, generali, admirali...

Ilustracija
Foto: Pixsell/MORH
1/3
17.07.2024.
u 14:59

U veljači su najviše porasli koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće, odnosno oni koji su dosad bili najniži. Tako je koeficijent vojnika/mornara s 1,164 porastao na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.

Predsjednik Zoran Milanović nedavno je upozorio da Hrvatskoj vojsci nedostaje četiri tisuće vojnika, dodavši da moramo ulagati u HV. "Da bismo postigli ciljeve o kojima pričamo – Hrvatska kao stabilan i pouzdan partner, kao demokracija i vladavina prava – sve te svete vrijednosti u koje se zaklinjemo i koje svi živimo, da bismo to postigli, moramo ulagati u Hrvatsku vojsku", poručio je.

Jedan od koraka je da se povećaju materijalna prava hrvatskih vojnika, a Vlada je upravo u veljači ove godine, na prijedlog Ministarstva obrane, usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe, čime su rasle plaće vojnicima, odnosno svim djelatnim vojnim osobama. Najviše su porasli koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće, odnosno oni koji su dosad bili najniži.

Tako je koeficijent vojnika/mornara s 1,164 porastao na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura. Vojničke plaće, primjerice, povećale su se na sljedeći način: bruto plaća pozornika porasla je s 1148 eura na 1658 eura, dok je u neto iznosu sada ta plaća 1168 eura. Bruto plaća razvodnika s 1194 bruto porasla je na 1705 eura bruto, odnosno sa 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku narastao je 44 posto, a razvodniku 43 posto.

Foto: MORH
Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008. godine, odnosno te je koeficijente Vlada 2013. godine umanjila za tri posto pa je ovo povećanje koeficijenata prvo nakon 16 godina. "Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade – u tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba", poručio je ranije potpredsjednik Vlade Ivan Anušić.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve više govori i o obveznom vojnom roku. Služenje će se navodno ponovno uvesti od 1. siječnja sljedeće godine, a sve detalje čitajte ovdje.

FOTO Ruska raketa pogodila MH17, poginulo svih 298 putnika: Deset godina od tragedije koja je šokirala svijet

Ilustracija
1/59

Komentara 15

NR
novinarski_ratnik
16:22 17.07.2024.

Jadno je da u HR ne postoji operativno rezervni sastav. U Francuskoj postoji rezervni sastav i u policiji i zandarmeriji i vojsci i carini i vatrogascima...dnevnica 60E neto neoporezivo i ulazak u radni staz. Znaci treba motivirat ljude ako zelite nesto zauzvrat i dobit. A jos je jadnije to da nekome sa prekaljenim vojno-operativnim medunarodnim iskustvom ulogu igra 2 godine previse za ulazak u MORH, dok s druge strane fali 4000 ljudi?...pa tko je ovdje u ovoj drzavi lud i po cijem nalogu?

CH
Changi
15:33 17.07.2024.

Trebali su im dići i više. Pa te neto plaće vojnika i nižih činova niže su od plaća vozača zagrebačkih tramvaj. A vojnički posao je najteži posao na svijetu.

PR
prajdali100
15:26 17.07.2024.

Ulaganje u nacionalnu sigurnost,ulaganje u HV je naprosto imperativ.Moramo brže nabavljati moderna sredstva PZO, radare,dronove i dalekometne projektile.O modernizaciji mornarice da i ne govorimo.Svijet ubrzano postaje bure baruta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije