TRAGA SE ZA NESTALIMA

Svjedokinja s potonule jahte: Probudili su nas u 4 ujutro jer se brod nagnuo, a onda su počeli pucati prozori

Bayesian yacht accident
Foto: Jonathan Brady/PRESS ASSOCIATION
1/8
22.08.2024.
u 09:41

Objavljena je i snimka sigurnosne kamere koja prikazuje trenutke prije nego što je oluja potopila jahtu dugu 56 metara

Talijanske vlasti objavile su kako je pronađeno tijelo pete osobe nestale u potonuću superjahte Bayesian koja je u ponedjeljak ujutro potonula u blizini obale Sicilije u Mediteranu. Šef sicilijanske agencije za civilnu zaštitu Salvatore Cocina rekao je za CNN da je peto tijelo locirano na jahti, ali još nije izvučeno niti identificirano. Vijest dolazi nakon što su ronioci ranije u srijedu pronašli četiri tijela, iako su identiteti pronađenih i dalje nejasni. Ekipa CNN-a na terenu je ranije u srijedu vidjela kako talijanske vlasti premještaju četiri vreće za tijela sa spasilačkih čamaca u kola hitne pomoći u sicilijanskoj luci Porticello.

Brod pod britanskom zastavom potonuo je rano u ponedjeljak, a na njemu su bile 22 osobe. Do potonuća je došlo nakon što se njegov jarbol, jedan od najviših na svijetu, prepolovio tijekom jake oluje. Petnaest ljudi je spašeno, od kojih je šest prvotno prijavljeno kao nestalo, a jedno tijelo pronađeno je odmah u ponedjeljak te se smatra da je to kuhar Ricardo Thomas. Šest osoba koje su prijavljene kao nestale jesu britanski tehnološki tajkun Mike Lynch i njegova 18-godišnja kći Hannah Lynch, direktor Morgan Stanley Internationala Jonathan Bloomer i njegova supruga Judy Bloomer te istaknuti američki odvjetnik Chris Morvillo i njegova supruga Neda Morvillo.

Objavljena je i snimka sigurnosne kamere koja prikazuje trenutke prije nego što je oluja potopila jahtu dugu 56 metara. Dok kiša pada po luci, zrnati video prikazuje kako brod udara oluja, snažno se ljulja s jedne na drugu stranu prije nego što se prevrne.

 

Angela Barcares, supruga Mikea Lyncha, preživjela je havariju. Govoreći za talijanski dnevnik La Repubblica dok je sjedila u invalidskim kolicima u sicilijanskoj bolnici, Bacares je rekla da su je probudili u 4 sata ujutro jer se brod nagnuo. Rekla je da ona i njezin suprug u početku nisu bili zabrinuti, ali su se zabrinuli kada su se razbili prozori na jahti. 

Jedan svjedok, vlasnik vile koja je gledala prema mjestu gdje je Bayesian bio usidren, rekao je da je nakon što su se pojavile vijesti o potonuću jahte, pogledao svoju snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi kako brod tone. – U samo 60 sekundi možete vidjeti kako brod nestaje – rekao je za talijanski list ANSA. – Možete jasno vidjeti što se događa. Ništa se nije moglo učiniti za plovilo. Nestao je u vrlo kratkom vremenu.

Otkako je brod potonuo u ponedjeljak, ekipe za hitne slučajeve pokušavaju se probiti dalje u olupinu, a nade da će pronaći preživjele sve su manje. Ronioci su u utorak uspjeli pristupiti unutrašnjosti olupine, uključujući neke od prostorija ispod kontrolnog mosta jahte. Ali operacije su "složene" zbog brojnih prepreka i uskih prolaza unutar broda. Napore spašavanja komplicira kratko vrijeme koje ronioci mogu provesti na mjestu olupine, za koje se smatra da je oko 50 metara pod vodom. Ronioci su upozorili da imaju samo 12 minuta da dođu i istraže mjesto prije nego što moraju ponovno izroniti.

Nekoliko dana nakon nesreće, istražitelji još uvijek ne znaju zašto je brod tako brzo potonuo. Matthew Schanck, predsjednik Vijeća za traganje i spašavanje na moru, rekao je u utorak da su takvi događaji izuzetno rijetki. – Gledajući ekstremne vremenske uvjete, ako je riječ o pijavici, što izgleda jest, to bih klasificirao kao događaj crnog labuda – rekao je, misleći na rijetku, nepredvidivu pojavu. – Čak i izvan pomorske industrije, sve se industrije bore s događajima crnog labuda – dodao je.

I dok Sicilija nije poznata po tornadima ili pijavicama, postoji rizik da se oni mogu dogoditi – ali ne svaki dan, rekao je Schanck. – Mislim da je važno vidjeti što će izaći na vidjelo, a što bi moglo sugerirati promjene u konstrukciji broda, potencijalno u stabilnosti broda – rekao je, naglašavajući da su svi propisi o brodogradnji osmišljeni tako da na prvom mjestu bude sigurnost.

GALERIJA Potraga za nestalima nakon potonuća luksuzne jahte kod Sicilije

Bayesian yacht accident
1/14
Ključne riječi

Komentara 5

XA
xaron
23:23 22.08.2024.

Žena se spasila, a muž i kčerka nisu ? Nesto tu nije jasno. Nju su probudili a njih nisu ? Stradali najbogatiji.

NI
nitkoinista
15:11 22.08.2024.

nisam ljubitelj teorija zavjere ali ovdje nesto ne stima...brod od 50 m je gotovo nepotopiv... pogotovo na sidru, a pogotovo jedrilica ako nisu dignuta jedra...prvi partner od jednog od nestalih stradao na kopnu nekoliko dana prije, cudna i zakasnjela izvjestavanjaa o prezivjelima, pucanje stakla?

KI
kingtom
20:48 22.08.2024.

neko mu je uvaljao loš brod ili je imao svoje prste u dizajnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije