ODGOVOR

Svojom se obitelji ponosim i mnogima može biti uzor

26.05.2002.
u 00:00

Žao mi je što postoje dušobrižnici koji se nemaju snage potpisati punim imenom i prezimenom - rekla je primarijus Pavan

- Upoznata sam s navodima anonimnog pisma koje ste mi predočili i koje je očito poslano na više adresa. Smatram da ono ne može biti osnova za pisanje u novinama. S anonimnim piscem teksta ne kanim polemizirati. Žao mi je zbog dušobrižnika koji vode brigu o karlovačkoj Općoj bolnici, a koji nemaju snage punim imenom i prezimenom potpisati anonimna pisma i klevete na moj račun - rekla je prim. mr. sc. dr. Gordana Pavan, ravnateljica Opće bolnice Karlovac, komentirajući pismo koje je pristiglo na adresu Večernjeg lista, a u kojem se u prvom redu nju okrivljuje za teško stanje u kojem se našla karlovačka bolnica.

Anonimno pismo, u kojem se detaljno navode ravnateljičini "grijesi", pristiglo je i na adresu vlasnika bolnice, točnije u ruke čelnim ljudima Karlovačke županije. Na kraju se i na jednoj od skupština županije raspravljalo o liječenjima u bolnici, te pismo više zapravo i nije anonimno.

Ravnateljicu se u njemu tereti da je "... za sebe, supruga i kćer učinila sve što je mogla zamisliti. (...) Suprug je šef službe koja dobiva sve što zamisli, a kći obavlja pripravnički staž u pola godine i dobiva specijalizaciju kakvu želi. Inače, za specijalizaciju se plaća ravnateljici 10.000 njemačkih maraka (5000 eura), a za stažiranje sestara 5000 njemačkih maraka (2500 eura). U vrijeme šefovanja naša je ravnateljica znatno napredovala u znanju, postala je primarijus i mr. sci.". Prozivaju se i još neki liječnici i medicinske sestre koji su, kako stoji u pismu, u dosluhu s ravnateljicom.

Isto tako s početkom racionalizacije u bolnici i najavljivanim otkazima, anonimni autor pisma tvrdi: "Sada je nastupila era velikih otkaza u bolnici, ali i tu treba vidjeti tko ih dobiva. Nije baš sve prirodni odljev, kako mediji pišu, jer ima tu i "umjetnog" odljeva. Masovno se otpuštaju medicinske sestre, ali koje? One koje su platile, dobivale su rješenja na neodređeno, a koje nisu, na određeno. I po četiri i više godina marljivo su i dobro radile, a sada dobivaju prekid radnog odnosa. Naoko sve po zakonu, a u biti po plaćanju ravnateljici. Tehnička je služba i tu pošteđena, pogotovo oni koji vikendom idu raditi na Krk na ravnateljičinoj kući."

Na to ravnateljica Pavan odgovara:

- Na svaku otpužbu mogu odgovoriti samo argumentima. Svojom se obitelji ponosim i mnogima može poslužiti kao uzor. Moja kći redovito je završila Medicinski fakultet u Zagrebu, a potom i pripravnički staž u Općoj bolnici Karlovac. Specijalizaciju je dobila natječajem, kao što je dobilo i 40-ak drugih sada specijalizanata ili već gotovih specijalista. To se može provjeriti u kadrovskoj službi. O optužbama na račun mojeg supruga moram reći da sve što je uspio postići u karijeri postigao je vlastitim snagama. Postdiplomski i magisterij završio je plaćajući troškove iz svog džepa i nije bio na teret bolnici. Šef istog odjela postao je prije nego što sam ja postavljena na mjesto ravnateljice bolnice. U stručnim krugovima u Hrvatskoj poznat je kao vrstan stručnjak, kolega i čovjek - istaknula je Gordana Pavan.

Istakla je i kako je njeno osobno školovanje bilo redovito, onako kako je za sve građane Hrvatske propisano zakonom.

- Proziva me se za permanentnu pripravnost i veliku plaću. Žalosno je izlaziti u javnost s nedorečenim podacima. Naime, moja plaća i pripravnost zajedno se iznose u bruto iznosu i uspoređuju s neto plaćama drugih. Moram reći kako moja pripravnost kao ravnateljice nije vezana uz rad u uredu, već sam 24 sata dostupna za konzultacije tijekom tog razdoblja. U mojoj odsutnosti uvijek je na raspolaganju netko od najbližih suradnika. Odgovorno tvrdim da ni od koga do sada nisam dobila, niti sam uvjetovala ili tražila novce. Otkazi u bolnici znak su trenutačne financijske situacije, odnosno rada u granicama dodijeljena budžeta, a na zahtjev Županije, kao vlasnika. Raskidanje ugovora na određeno vrijeme samo je jedna od mjera racionalizacije. Moja imovina ista je kao i prije rata. Sve što posjedujem stvoreno je vlastitim zalaganjem, ali i uz pomoć suprugovih i moje obitelji. Ne dopuštam da me se napada bez argumenata, a ako bilo tko ima dokaz, neka ga iznese - odlučna je bila prim. mr. sc. dr. Gordana Pavan, ravnateljica Opće bolnice Karlovac.

Antonija Vučić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije